Belföld

2010.06.24. 12:36

Műtárgyakat, édességszállítmányt foglaltak le a vámosok

FMH - Ferihegyen kétmillió forint értékben műtárgyakat, a kelebiai vasúti kirendeltségen pedig húszmillió forintnál nagyobb értékben édességszállítmányt foglaltak le a vámosok.

MTI

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője csütörtökön elmondta: műtárgyakat a Ferihegyi repülőtéren egy brit, Manchesterbe tartó férfi akarta kivinni az országból. A vámvizsgálatnál a férfi együttműködött az Utasbiztonsági Szolgálattal, csomagjából hat antik jellegű, ezüstnek látszó zománcozott edény került elő. A vámosok a tárgyak jellege és állapota alapján gyanították, hogy azok a kulturális javak körébe tartoznak, ezt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakvéleménye igazolta. 
A közlemény szerint a műtárgyak kivitele engedélyhez kötött, azonban az utas sem végleges, sem ideiglenes kiviteli engedéllyel nem rendelkezett, ezért a muzeális edényeket a vámhatóság lefoglalta. A brit férfi ellen kulturális javakkal való visszaélés bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.
A tompai Vám- és Pénzügyőri Hivatal kelebiai vasúti kirendeltségén egy Törökországból Németországba tartó tehervonatot vizsgáltak át a pénzügyőrök. Az ellenőrzés során az egyik vagonban védjegyjogosultság nélküli, kekszekből álló édességszállítmányt találtak. A szakértői vélemény megerősítette, hogy a termékek hamisítványok, a szállítmányt ezért a vám- és pénzügyőrség lefoglalta. A VPOP ismeretlen tettes ellen, áru hamis megjelölése bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást - tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!