Belföld

2010.09.17. 05:11

Szenvedélyes gyűjtögetés

FMH - Vannak, akik képtelenek bármit is eldobni, mások képtelenek bármit is "otthagyni". A gyűjtőszenvedély betegessé is válhat, a zajló lomtalanítás pedig nem csak a "szenvedélyeseket" vonzza.

Kővári Gabriella

Nem egyszer írtunk olyan esetről, amikor azért égett le egy épület, mert meggyulladt a lakó által évtizedek alatt összegyűjtött és magasra halmozott tárgykupac. Vannak, akik képtelenek bármit is eldobni, s a gyűjtőszenvedély bizony olyannyira elhatalmasodhat, hogy az illető minden percét a gyűjtés, valami újnak a megszerzése tölti ki. Székesfehérváron is éveken át láthattuk azt a papírszeméttel megrakott Wartburgot, amely csak gyűjtötte és gyűjtötte a mások számára haszontalanná vált tárgyakat. Persze, vannak gazdasági gyűjtögetők is, akik ilyenkor, lomtalanítás idején úgy érzik magukat, mint hal a vízben. Az ő dolgukat szerencsére megnehezíti, hogy idén nem kürtölik világgá, melyik utcában mikor zajlik a lomtalanítás...



Megkezdődött az őszi lomtalanítási szezon. Piber Olivér, a Depónia Kft. haszonanyag-gazdálkodási vezetője elmondta, hogy ezúttal névre szólóan értesítették a lakosságot az akcióról, hogy az illetéktelen személyek ne férjenek hozzá a lomhalmokhoz.
Ha nem is guberáltunk szemétdombokon, de melyikőnk ne tett volna már félre üres befőttesüveget, papírt, játékot, ruhát "később még valamire jó lesz" felkiáltással? A megrögzött gyűjtögetők lakásában viszont idővel kicsurog a ruha a szekrényből,  könyvek, papírok lepik el  a padlót,  a bútorok végül ki sem látszanak a  műanyagszatyor-tengerből. De a közelben lakók, szomszédok ennek nem mindig örülnek.
Gyuszi bácsi Seregélyesen él  nappal is leeresztett redőnyös, elhanyagolt kis házikójában. Az udvar őserdőt idéz, súlyos ágak nehezednek az elektromos vezetékekre. A felháborodott szomszéd  többször tett feljelentést a polgármesteri hivatalban.
 - A lenőtt ágak leszakítják a villanyvezetékeket, és talicskaszám hordom ki a kertembe hulló falevelet - panaszolja Schulcz István, a szomszéd. - Nézzen csak be,  mi van az udvarában! Mindent összehord, amit  mások kidobtak. Törött tányért, műanyag edényeket, fémtálakat, téglát, termőföldet, trágyát, betont, vasat,  műanyagot, minden ócskaságot összeszed. Magának való, zárkózott ember volt az mindig. A gyerekei se látogatják,  a felesége is itthagyta. Velem a  kertben találkozik, de az a  kert is milyen... - legyint lemondóan a szomszéd. - Kifizeti a büntetést, de mást nem tudnak tenni vele. Patkányok, nyestek,  mindenféle állat jön át tőle, már alig győzöm méreggel - mutat a roskadozó kerítés felé. - Ő biztos jól érzi így magát, mert különben változtatna, nem? 
- Esténként papírzsákokba rakta az udvarán a szemetet - meséli a szemközti vegyesboltban egy asszony. - Aki járt bent nála, látta, hogy a szobájában zsákok vannak egymásra halmozva egészen  az ablakig.
- A látvány zavar bennünket - méltatlankodik az idős nő. - Az a porta olyan tiszta volt régen! Ha fölébredne az édesanyja, ebbe a szörnyűségbe belehalna!
Az önkormányzat kénytelen gondoskodni a lelógó faágak metszéséről. Paudits Béla polgármester elmondta, hogy a büntetés kiszabásán túl nem tudnak mit tenni az idős emberrel.


Székesfehérvár belvárosában, a Várkapu utcában évek óta látható egy papírral telezsúfolt Wartburg. Megtudtuk, hogy a papírgyűjtő férfi elhunyt, az asszonyt pedig már  egy hónapja nem látták a ház lakói. A szeméthalmozó pár különös szokásairól kérdeztük a szomszédot. Méltatlankodva mondja:
 - Szagoljanak csak be a lakásukba! Iszonyú!
Megemlítem, hogy állítólag jótékonyságból gyűjtötték a papírt, de az idős úr csak legyint: - Mindenkit megvezettek ezzel, hogy a szegény gyerekeknek gyűjtenek. De mondja, ki vesz hulladékot? Ez a két ember 20 év alatt mindent összeszedett, amit meglátott. Pár éve 170 köbméter szemetet hordtak ki a lakásukból. Nem tudom, mi történhetett velük, hogy ilyenek lettek. Kérdezzen meg egy pszichiátert!

Mit szól a gyűjtögetéshez az önkormányzat? 
- A hulladékfelhalmozókat kötelezzük, hogy lerakóba szállítassák a gyüjteményüket - mondta Kálmán Lilla, a székesfehérvári Környezetvédelmi és Kommunális Iroda vezetője.  - Volt már  szemétfalhalmozási ügyünk az Erzsébet úton, a Várkapu utcában, a Gellért úti garázssoron. A hulladékgazdálkodási törvényben előírtakat minden ingatlantulajdonosnak be kell tartania. Szemetet felhalmozni nem lehet. Érdemes tudni, hogy ha valaki társasház előtti gyűjtőből vesz ki akár egyetlen papírdarabot, azzal bűncselekményt követ el.

A kacatgyűjtés szorongásos kórkép

Kárpáti Róbert, a Fejér Megyei Szent György Kórház pszichiátriai osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a kóros kacatgyűjtés és szemétfelhalmozás, azaz  a diszpozofóbia szorongásos kórkép, kényszerbetegség. A lomhalmozó  nyugtalanná válik, ha  el akarjuk tőle venni kétes értékű kincseit.  Minél idősebb valaki, annál nehezebb  segíteni rajta. Nincs betegségtudata,  viszont a családtagokat, a környezetet zavarja a mindent elöntő szemétáradat - tette hozzá az orvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!