Belföld

2011.03.08. 13:30

EU-elnökség - Baka: a jog uralma közös európai érdek

FMH - Az európai közösség jogközösség is, amely közös értékeket vall, és a jog uralma alapján áll - mondta kedden a Legfelsőbb Bíróság elnöke az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) által szervezett háromnapos budapesti nemzetközi konferencia megnyitóján.

MTI

Baka András elmondta, az Emberi Jogok Európai Bíróságának egykori tagjaként tisztában van vele, hogy a saját országuk belső jogát ismerő bíráknak képezniük kell magukat európai jogból. 
Felidézte, több évtizedbe telt, hogy az európai jogászok megtanulják, megértsék, és helyesen használják az egyéni jogok védelmét szolgáló nemzetközi jogi előírások rendszerét. Ma az EJTN feladata, hogy felgyorsítson és elmélyítsen egy hasonló tanulási folyamatot - mondta. Erre a szervezetre hárul a feladat, hogy bővítse a bírák és más jogász szakmák művelőinek tudását, hogy a jogászok jobban megismerjék az európai uniós joganyag különféle ágait - tette hozzá.
Polt Péter legfőbb ügyész felszólalásában elmondta, az Európai Unió ajánlása ellenére a magyar bírákat és az ügyészeket továbbra is egymástól teljesen elválasztva képzik. Azt ígérte, igyekezni fog, hogy megvalósuljon az egységes képzés. Beszélt a 2005-ben létrehozott magyar ügyészképző központ működéséről, egyszersmind méltatta a részvétel előnyeit az EJTN-ben, példaként említve a hálózat csereprogramjait. Az ügyészi szervezettel szembeni kihívások közül kiemelte a korrupció elleni harcot és a közérdek védelmét.
Az EJTN a soros magyar EU-elnökség keretében rendezett konferenciát Budapesten. A résztvevők munkacsoportokban vitatják meg az európai bíró- és ügyészképzés aktuális kérdéseit.
A brüsszeli központú szervezet képzési követelményeket és tanterveket dolgoz ki, igazságügyi képzési cseréket és programokat koordinál, és ösztönzi az uniós tagállamok nemzeti bíró- és ügyészképzési intézményeinek együttműködését.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!