Kiskorú bűnözők?

<strong>Székesfehérvár</strong> - A legutóbb napvilágra került adatok szerint a fiatalkorú népesség két, két és fél százaléka válik ismert bűnelkövetővé. De vajon miért és mi motiválja ezeket a sokszor még inkább a gyerekek közé sorolható elkövetőket?

Kocsis Noémi

Érdekes témákat boncolgattak a múlt héten a gyermek-, és ifjúkori bűnmegelőzésben dolgozó szakemberek a megyei önkormányzat Réztermében. A gyermek- és fiatalkori bűnözés aktuális kérdéseiről például Várhomokiné Rabi Noémi a Fejér Megyei Főügyészség helyettes főügyésze beszélt a résztvevőknek. Előljáróban megemlítette: a legutóbb összesített országos adatok szerint a fiatalkorúak 2, két és fél százaléka vált ismert bűnelkövetővé.
- Új jelenségek tűntek fel viszont a motiváltság tekintetében - mondta el a főügyészhelyettes- , illetve azt kell mondanunk, hogy a rongálásoknál például a motiválatlanság a jellemző. Nemrégiben történt Fehérvár belvárosában, hogy fiatalok egy csoportja kukákat gyújtott fel, tett tönkre, előtte viszont az Intersparnál tették ugyanezt a bevásárlókocsikkal, mintegy végigvonultak a városon. Úgy tűnik, e cselekményt előre eltervezték, megbeszélték.
A fiatalkorúak bűnelkövetési gyakorlatánál kevesebb információ áll azonban rendelkezésre a veszélyeztetettségről. Három városban zajlott le az a kérdőíves felmérés, amelyben a megszólított fiatalok (14-18 éves középiskolások) arról vallhattak, mennyire érzik veszélyeztetettnek magukat az utcán, vagy a napjukat javarészben kitöltő oktatási intézményben.

A témában készült összeállításunkat keresse a Hírlap csütörtöki számában!


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!