Milliárdos tartozások: nem lesz aki fizessen?

Budapest - Az építőipart nem csak a megrendelések visszaesése sújtja, de a feketemunka, a lánctartozás, az alulfinanszírozott pályázatok is gondot okoznak - állítja az ÉVOSZ.

B. Kiss László


Csökkenő megrendelés, lánctartozás, feketemunka sújtja az építőipart
Fotó: FMH-archív

Az építőipari vállalkozások többségénél az idei  első félévi teljesítménynél az előző év azonos időszakához viszonyítva   nagy szóródással   5-40 százalék közötti  visszaesés tapasztalható - tűnik ki abból a felmérésből, amelyet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, az ÉVOSZ készített. Az átlagos kapacitás-lekötöttség éves szinten 50-70 százalékos. Ugyanakkor azon cégek, amelyek fő tevékenységi területe a lakásépítés, ennél nehezebb helyzetbe kerültek. Az áfaemelést a lakáspiacon nem lehet érvényesíteni, ugyanakkor a hitelezési nehézségek miatt jelentős visszaesés tapasztalható a megrendelésekben. A közvetlen piaci értékesítésű lakásoknál az eladatlan lakások nagy száma okoz pénzügyi, gazdálkodási nehézségeket. 
  

2010  második felétől várnak élénkülést a megkérdezett építési vállalkozások. A mikro-és kisvállalkozóktól is nagyobb figyelmet kap az építési export lehetősége. Legnagyobb érdeklődés a németországi lehetőségek iránt van.  A megkérdezettek idén áremelést nem terveznek. Az áfa változása, az infláció és a beszállítói árváltozások miatt összesen 6 százalékos drágulásra lehet számítani.







A válsággal kapcsolatos cikkeket itt olvashatja!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!