Súlyos büntetés: nem mindegy, mit hova ültet!

FMH - A csóri szőlőhegyen alig félméteresek az akáccsemeték, de kérdéses, nőhetnek-e tovább Szemenyeiék telkén. Ültetés után derült ki, ez a faj ide nem kerülhetett volna.

Kocsis Noémi


Szemenyeiné és Boros László, aki megpróbál segíteni a családnak
Fotó: FMH

Hazánk eu-s csatlakozásának egyik előfeltétele volt az élőhelyvédelmi és madárvédelmi irányelv átültetése a hazai jogrendbe és ennek alapján a Natura 2000 hálózat felállítása. Ennek alapján ma Magyarország területének bő 21 százaléka tartozik ide. Saját ingatlanáról is bárki megtudhatja, Natura 2000 fennhatóság alá esik-e, a www. termeszetvedelem.hu honlapon a Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) az átlagpolgár számára is elérhetővé teszi ezen információkat. Szemenyeiék azonban úgy ültettek 3500 akáccsemetét ingatlanuk egyik alrészletére, hogy állításuk szerint nem volt tudomásuk róla, ez a terület Natura 2000-es, tehát a tájidegen akác helyett kizárólag őshonos fafaj telepíthető rá.

- Úgy gondoltuk, később majd jó lesz ez a fás terület a gyerekeknek, a jövőre tekintve telepítettünk - mondja Szemenyeiné Andrea hozzátéve, az ügy kezdetekor, 2008 végén szabályosan tettek bejelentést, hogy a mintegy 3600 négyzetméteren akácfásítani fognak. A bejelentési kötelezettség teljesítésétől viszont mintegy 100 nap elteltével reagált elutasítással a hivatal - miközben a faültetés megtörtént -, a tulajdonosok ekkor értesültek a különleges besorolásról is. Mint megtudták, az ingatlan "gyep" alrészlete 2007 augusztusa óta védelem alá vett terület. Csakhogy a fák a másik alrészleten, a szántón hajladoznak.
- Hiába mondtuk a jegyzőkönybe a helyszíni bejáráskor, hogy a telepítés a szántó térrészen történt, megindították ellenünk az eljárást, természetkárosítás miatt  - mutatja a dokumentumokat Andrea, aki férjével fellebbezett a döntés ellen, mivel úgy látják, nincs egység a honi és a Brüsszelben érvényes felmérési rendszer között. 
- Ha jóhiszeműen, törvénytisztelő módon jár el az ember, még meg is büntetik?

Szemenyeiék mediátor segítségével keresik igazukat. Boros László elmondta, a gondok egyik forrása, hogy a Natura 2000 területekről jelenleg négyféle nyilvántartás létezik, s ezek egymásnak is ellentmondanak, mely területek esnek védelem alá, s melyek nem. S mivel az ország területének mintegy ötöde érintett, így valószínűleg sokakat érinthet hasonló probléma a jövőben. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban érdeklődtünk, hogy is áll ez a kérdés; ott egy nyilatkozni nem óhajtó ügyintéző annyit mondott, egységes a szabályozás, annak útmutatásai irányadóak. Akinek kétségei vannak, a cikk elején utalt honlapon a Natura 2000 címszó alatt minden kérdésére választ kap, tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!