Helikopterrel is keresik az eltűnt hegymászókat

Minden jel szerint lesz helikopteres felderítés, ebben állapodtak meg a délnyugat-kínai Szecsuanban eltűnt négy magyar hegymászó hozzátartozóinak Kínába érkezett képviselői, illetve az otthoni családtagok és a kínai fél - derült ki pénteken az esti órákban Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban (Chengdu).

MTI

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul azt az üzenetet közvetítette, hogy kínai részről harmincezer euróért tudnak olyan helikoptert biztosítani, amellyel a kérdéses helyen és magasságban a kutatás elvégezhető. Úgy tűnik, hogy az akadályok elhárulnak, s ha az időjárás engedi, a kutatásra sor kerülhet. A hegyen egyébként most is van fenn három kínai hegymászó, de pénteken a köd miatt nem jutottak messzire.
Csengtuba pénteken este érkezett meg Mécs László, a magyar Himalája-expedíció tagja, tapasztalt szakértő és az egyik eltűnt sportember, Pechtol Balázs húga, Anna. A főkonzul és egy francia szakértő társaságában tájékoztatást hallgattak meg a helyi hegymászó szövetség vezetőjétől, Lin Litől és a mentést irányító hegymászótól.
Mécs László az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának nyilatkozva kiemelte, hogy a több tucat fényképfelvétel közül a legárulkodóbbak azok, amelyek október 22-én és 23-án készültek. Ezeken jól látszik, hogy valószínűleg október 23-ra virradóra gleccserből származó jégtömegek zuhantak le.
A sziklákra fagyott, helyenként 50-100 méter hosszú jégtömbök több száz tonnás darabok - magyarázta Mécs, hozzátéve, hogy "az ilyen helyeket el szokták kerülni a mászók". Ő és a Csengtuban külszolgálatot teljesítő, segítségét felajánló francia hegymászó is egyetértett abban, hogy ilyen terepviszonyok között rendkívül veszélyes táborozni. Mécs László szerint a mintegy 1300 méteres függőleges falról lezúduló jég hatalmas rombolásra képes.
A magyar hegymászóktól utoljára október 22-én érkezett sms-üzenet Magyarországra, és tudni lehet, hogy aznap este mind a négyen táborhelyüknél tartózkodtak.
Mécs Lászlóval közölt interjút a Global Times című kínai napilap pénteki száma, s megszólaltatta a szecsuani hegymászó szövetség főtitkárát is. A kínai szakember megemlítette az október 22-23-i lavinaszerű jégomlást, s azt valószínűsítette, hogy a magyarok már nincsenek életben.
Mécs László és Pechtol Anna, a pekingi főkonzullal, kínai szakmai kísérettel szombaton reggel folytatja útját a településre, amely a legközelebb van ahhoz a hegyhez, amelynek 6079 méteres csúcsára készültek a magyar hegymászók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!