Kórházba szállították a pápát inzultáló nőt

Vatikánváros - Kórházba vitték azt a 25 éves olasz-svájci kettős állampolgárságú nőt, aki megpróbálta megragadni XVI. Benedek pápát a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott karácsonyi éjszakai mise előtt - közölte pénteken a pápa szóvivője, Federico Lombardi. A pápa pénteken szolidaritásra és a válság közepette is békés együttélésre szólította fel a világ népeit.

MTI

A szóvivő "láthatóan zavarodottnak" nevezte a támadó Susanna Maiolót, aki csütörtök este - átugorva az elválasztó korlátot - az oltárhoz vonuló katolikus egyházfőhöz rohant.

Lombardi atya újságíróknak elmondta, hogy ugyanarról a nőről van szó, aki a tavalyi éjféli misén szintén átugrott a korláton, de akkor nem sikerült elérnie a pápát, s a biztonságiak simán a földre szorították.

A mostani dulakodásban a nőnek sikerült megragadnia XVI. Benedek öltözetét, a pápa elvesztette egyensúlyát és a földre bukott, kisvártatva azonban felegyenesedett és folytatta útját, mintha semmi sem történt volna. A helyszínen lefogott nőt kihallgatták, s állítólag azt mondta, hogy csak át akarta ölelni a pápát.

Pénteki hivatalos közleményében a Vatikán leszögezte, hogy a "mentálisan instabil" Susanna Maiolo fegyvertelenül követte el tettét. A nőt őrizetbe vették, s egy meg nem nevezett egészségügyi intézménybe vitték "a szükséges kezelésre".

A tumultusban combcsontját törő Roger Etchegaray francia bíborosról a pápai szóvivő elmondta, hogy bár a 87 éves férfit meg kell majd műteni, állapota nem súlyos.

A pápa szolidaritásra és békére szólított fel

A katolikus egyházfő Urbi et Orbi (a városnak, azaz Rómának és a világnak szóló) áldást is osztott és 65 nyelven üdvözölte a világ népeit a vatikáni Szent Péter-bazilika középponti erkélyéről. A pápa magyarul áldott karácsonyt kívánt.

XVI. Benedek fáradtan, de láthatóan jó egészségi állapotban jelent meg a Szent Péter-bazilika középponti erkélyén, nem mutatva jelét az előző este átélt incidensnek.

Karácsonyi üzenetében a katolikus egyházfő a tavaszias időben a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívő előtt rámutatott, hogy a társadalmat jelenleg "súlyos gazdasági, de még inkább erkölcsi válság jellemzi, s a háborúk és konfliktusok okozta fájdalmas sebek".

Nyomatékosan kiállt az erőszak és a bosszú politikájának feladása és minden ember elidegeníthetetlen jogainak tiszteletben tartása mellett. Ennek kapcsán külön emlékeztetett a sokat szenvedett iraki keresztények "kicsiny nyájának" békés együttélésre irányuló törekvésére, de megemlítette Ázsia és Afrika több konfliktusgócának szenvedőit is.

XVI. Benedek hangsúlyozta továbbá, hogy az egyház szolidáris mindazokkal, akiket katasztrófa vagy szegénység sújt, s felszólított "mindazon menekültek befogadására, akiket a tolerancia hiánya vagy a környezet romlása kényszerít otthonuk elhagyására".

Európához és Észak-Amerikához fordulva beszédében a pápa "az egoista és a technicista gondolkodás meghaladását" szorgalmazta, valamint "a leggyengébbek személyiségének tiszteletben tartását, kezdve azokkal, akik még meg sem születtek".

Latin-Amerika kapcsán szintén "minden személy elidegeníthetetlen jogainak tiszteletben tartására" szólított fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!