Tragédiák sora várható! Veszélyben a kismamák

FMH - A terhes kismamák közül is szedi áldozatait az új influenza - egy nőgyógyász szerint ez még csak a kezdet, tragédiák sora várható.

S. Töttő Rita

Magzatának elvesztése után a kismama is életét vesztette egy budapesti kórházban - szólt egy minapi hír, miközben egyre növekszik az új influenzában megbetegedettek száma. Vannak, akik hisztériakeltést emlegetnek, annyit viszont meg lehet állapítani, hogy a szokottnál jóval korábban beállt a járványhelyzet.

- A védőoltás jelenti az egyetlen hatékony és veszélytelen védekezést - hangsúlyozza Almási Ferenc városi tiszti főorvos, már csak emiatt is lépten-nyomon propagálják a fontosságát. Az elmúlt egy hétben jelentősen megnőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Fehérváron és környékén. Egyértelműen nem lehet minden betegre ráfogni a H1N1 tüneteit, a megvizsgált minták között azonban túlsúlyban van az új influenza vírusa. Nem megyei, hanem világjelenség ez: általánosan elmondható, hogy a H1N1 kiszorította a régi típusú influenzás megbetegedéseket. Ezzel együtt jóval többen fordulnak orvoshoz, mint korábban: legutóbb január közepe táján állt be a járványhelyzet, most viszont már a 46. héten kritikus számban fordultak az emberek orvoshoz. Új oltópontok nyíltak a többi között Móron és Enyingen is, napi átlagban ezeken a helyeken 70-80 ember fordul meg. Az ellenanyag szállítása nem ért még véget, folyamatosan érkeznek most is a szállítmányok a kórházakba és a gyógyszertárakba, járműveivel a többi közt a rendőrség is segít ebben a munkában. 

- A terhes kismamák immunreakciója sokkal gyengébb, mint más emberé, ezért  veszélyesebb rájuk a H1N1 vírusa. Sajnos éppen ezért számos hasonló tragédia várható még az áldott állapotban lévő nők körében - hangsúlyozta Nagy László nőgyógyász, a székesfehérvári Család- és Nővédelmi Központ orvosa, aki szerint minden, több mint 12 hetes terhes nőnek be kellene oltatnia magát, valamint a családtagokat  így a kisgyerekeket is.
- Megjegyzem mindemellett, hogy  a 3 évesnél fiatalabb gyerekeknek, akiknek egyébként nem ajánlják az oltást, az egyik megyében fél adag oltóanyagot adnak. Ezt itt is tudnám javasolni - tette hozzá a nőgyógyász, akinek pacientúrájában az elmúlt hetekben egyre több kismama érdeklődött a terhesség és az oltás kapcsolatáról.
- Mindenkinek javaslom az oltást, s amint nemrég hallottam, várhatóan Pest után Fejér megye lesz a legveszélyeztetettebb H1N1-zóna az országban, ezért alig van egy hét rá, hogy a kellő védettséget megkapják az érintettek - így az orvos. A nővédelmi központban egyébként éppen a kismamák veszélyeztetettsége miatt szerdától azt kérik, hogy akinek influenza-szerű tünetei vannak, s nem sürgős a vizsgálat, ne menjen be a rendelőbe. A nővérek kérhetik az ilyen beteget, hogy jöjjön vissza, ha már meggyógyult.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!