Csónakokkal mentették a lakókat Igar-Vámon!

FMH - A kedd éjszakai felhőszakadások miatt ismét víz alá került Igar-Vám több háza. A rendőrök, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság emberei a helyszínen vannak, hogy mentsék, ami menthető.

feol.hu

A szerdára virradó éjjel leesett nagy mennyiségű csapadék ismét próbára teszi a kis település lakóit - számolt be a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, R. Szabó Ágnes.

- Rettenetes  állapotok uralkodnak a szőlőhegyen - mondta reggel Bognár János  polgármester,  amikor   telefonon utolkértük. Egy  óra múlva    kiderült,  cseppet sem túlzott.
Igar  után, a  vámszőlőhegyi  bekötőúton egyes részeket  vastagon borított  a sár. De  ez  semmi nem volt ahhoz képest, amilyen látványban    rövidesen  részünk volt: 

Ez  lenne az utca?! Inkább egy széles  folyam,  amelyből  távolabb  házak  emelkedtek ki. Délelőtt tizenegykor már kicsit csitult a rettegés, de még mindenkinek nagyon közeli volt a hajnali özönvíz.
- Fél négykor keltem, az eső négy óra tíz perckor kezdett zuhogni - mondta Balla Jánosné. - Percek alatt öntött el mindent. Úgy zuhogott, mintha tömlőből öntötték volna a vizet. 
A   polgármester alkalomhoz illő öltözetben, értsd gumicsizmában állt a víz közepén, beljebb kockázatos lett volna menni, volt, ahol derékig, sőt mellig ér a vizes sár.
- Az összes  házból ki kellett menteni az embereket, készítettünk elő közösségi helyiséget, de nem volt rá szükség, rokonok, barátok fogadták be a lakókat.
- Hogyan hozták ki a házakban rekedteket?
- Csónakkal, a horgászoktól kaptuk őket.
- Arra fölfelé a gerincen is menekítettünk, a múltkor is az az ösvény volt az egyik megoldás - csatlakozott a társasághoz Kiss István.
A helyszínre érkezett a katasztrófavédelem csapata, Fülep Zoltán megyei igazgató vezetésével.
- Senki nem sérült meg, egy beteg volt a menekítettek között, egy combnyaktörésből  gyógyuló idős ember, őt a mentők megvizsgálták, a közösségi házban  helyezték el arra az   időre, amíg visszaköltözhet.   Szerencse a szerencsétlenségben, hogy  a  házakba  nem ment be a víz, de az utca   járhatatlanná vált, ha  nem  lesz  utánpótlása a csapadéknak, akkor   rövid idő alatt normalizálódhat a helyzet. A polgármesterrel   állandó kapcsolatban állunk,  ha  szükséges, segítünk -  mondta Fülep Zoltán.
A  hídon   a  zúgó  vizet  nézte  Szabó  János:
- Amikor  láttam, hogy jön a víz,  biciklivel próbáltam  menekülni, de  pillanatok alatt   tengelyig  ért,  s  olyan erős volt a sodrás,  hogy kis hiján beleborultam. Tán meg is fulladok, ha  nem fordulok vissza - töpreng utólag.
Délután   kerestük ismét   Bognár Jánost:
- Megnéztük a meteorológiai térképet: este  hétre mutatott  veszélyes gócot a térségre.

Legutóbb május 30-án este öntötte el a települést a víz, amely akkor  a falu mintegy 50 lakóházában elérte a 120 centiméteres szintet is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!