Újabb fejlemények

2 órája

Szabadulhatott az óbudai korrupciós ügy egyik kulcsszereplője

A Magyar Nemzet információi szerint a férfit még márciusban fogták el, ám nem sokkal Kiss László polgármester meggyanúsítása előtt szabadulhatott a rácsok mögül.

MW

Kiss László óbudai polgármester

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A III. kerületi kenőpénzes botrány újabb fontos szereplője szabadulhatott a letartóztatásból – értesült a Magyar Nemzet. Ez az az ügy, amelybe belebukott Óbuda DK-s polgármestere, Kiss László, valamint a szocialista alpolgármester, Czeglédy Gergő.

A bombát Anonymous robbantotta még 2021 őszén, több videó kiszivárogtatásával. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a legmegdöbbentőbb az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint kenőpénzzel számolt el. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették.

Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt ebben az esetben szó.

Az ügyben nyomozás indult, az első gyanúsítottakat március elején fogták el, de az érintettek köre idővel tizenhat főre bővült. A gyanúsítások túlárazott és fiktív szerződésekről, százmilliós kenőpénzek visszaosztásáról szólnak.

Júniusban Czeglédy Gergőre csaptak le az ügyészek, néhány napja pedig Kiss László is sorra került. Az alpolgármester már börtönben ül, Kiss letartóztatásáról pedig péntek reggel dönt a nyomozási bíró.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a nemrég szabadult gyanúsítottnak nem sokkal Kiss László meggyanúsítása előtt szűnt meg a letartóztatása, ahogy az alpolgármester őrizetbe vétele előtt is kiengedtek egy sokat tudó érintettet a börtönből.

További részletekért kattintson.

Évekig tarthat Óbuda kálváriája

A hatályos jogszabályok szerint amennyiben a polgármester nem mond le hivataláról, akkor addig polgármester maradhat, amíg a bíróság meg nem állapítja a bűnösségét. Vagyis Óbuda jelenleg letartóztatásban lévő alpolgármestere és őrizetbe vett polgármestere még évekig hivatalban maradhat – írja a Magyar Nemzet.

Az óbudai korrupciós botrányban érintett Kiss László polgármester és a letartóztatásban lévő alpolgármestere a jog szerint továbbra is kaphat fizetést a III. kerületi önkormányzattól – mondta el a lapnak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, aki kiemelte: a törvény nem rendelkezik arról, hogy letartóztatás alatt megvonnák az illetményüket, tehát a polgármester vagy alpolgármester illetményét továbbra is folyósítják, amíg a tisztségüket formálisan meg nem szüntetik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában