Kánikula: a neheze ezután jön! Árnyékban is 34 fok van

FMH - Nem szolgálhatunk jó hírrel azoknak, akik vágynak már egy kis hűvösebb időre. Marad a kánikula.

Ármás János


Vadász Vilmos meteorológus kedden délután  lapunknak elmondta, legfeljebb a hét legvégén számíthatunk egy kis  lehűlésre, márha ha annak számít, hogy nem harmincöt, csak harminc-harmincegy fok lesz. Fejér megyében egyébként négy állomáson mérik a hőmérsékletet: hétfőn Agárdon 33,1, Székesfehérváron  34,1, Felcsúton  33,4, Sárbogárdon pedig  32,5 Celsius fokot mutattak a hőmérők, amikor  a legmelegebb volt. Természetesen mindezek az adatok  árnyékban,  két méter magasságban  mért  hőfokok. Érdekesség, hogy bár a sugárzás a legerősebb a kora délutáni, két  óra  körüli időben, a hőmérséklet azonban még ezt követően is emelkedik, s a legmagasabb értékek 16 és 17 óra között alakulnak ki. Természetesen - tette hozzá a meteorológus - ezeket  a számokat  és hőmérsékleteket  befolyásolhatja  a felhős ég  vagy egy hirtelen támadt  zivatar. Mától harmadfokú, piros riasztás érvényes az egész országban, a napi átlaghőmérséklet  meghaladja a 27 fokot.

Naponta érkeznek a televíziós tudósítások arról, hogy Európa nagyvárosaiban a szökőkutakban hűsítik magukat az emberek a  kánikulában. Fehérváron  az önkormányzati városgondnokság műszaki igazgatóhelyettesétől, Zákányi Tibortól kapott információk szerint  erre nincs lehetőség. Huszonkét ivókút és díszkút, lényegében ez szerepeltethető a lajstromban. Elvileg létezik egy igazi szökőkút a Palotavárosban, de az jelenleg nem működik, ígérik, napokon belül megjavítják. A város központjában, a mozis üzletközpont előtti szökőkúthoz a helyhatóságnak nincs köze. Lényegében: nincs mit működtetni. Elvileg készül majd egy szökőkút a Fő utcán a most felújítandó szálló elé.


A hőségben fokozott gondoskodásra szorulnak  a  kórházban fekvő, ágyhoz kötött betegek. Betegnek lenni semmikor sem jó, kánikulában egyenesen gyötrelem.  Bár a Fejér Megyei Szent György Kórház kórtermeinek többségében a hotelszárnyban van klíma, és működik is, viszont  a régi épületekben  csak elvétve található meg  ez a kényelmi berendezés:
- Behúzzuk a sötétítő  függönyöket, hajnalban szellőztetünk és a szokásosnál sokkal gyakrabban kínáljuk  teával, ásványvízzel  a betegeket. Természetesen az étlapot  is  a hőséghez igazítjuk,  könnyű, nyári fogásokat, friss főzelékeket  készítünk - foglalta össze Kiss Mária Éva, ápolási igazgató helyettes, miként  enyhíthetik  a betegek kánikulai kínjait. Szerencsére az intenzív osztályokon, a  KAIBON  és a műtőkben jól működnek a klímaberendezések.
Bár  az Országos  Mentőszolgálat  szóvívője arról számolt be, hogy jócskán megnőtt a mentők forgalma, ez a megyére nem vonatkozik. Az elmúlt két napban  nem  volt több a szokásosnál a  közterületi rosszullét,  tájékoztatta lapunkat  Lánczky  László  mentésvezető. Egy fiatal  hölgy sétálás közben lett rosszul,  egy férfi pedig  munka közben.  A mentésvezető tapasztalata  szerint  a déli  és a  négy-öt óra közötti  időszak a  legveszélyesebb - ez utóbbi  azért, mert  túlhevül az aszfalt, a házak falai, és csak úgy ontják a forróságot. Sajnos a  tartós hőség azért is veszélyes,  mert  egyszerűen nem  tudjuk lehűteni magunkat,  már  hajnalban  meleg  van. A helyzet pedig fokozódik:  a tisztiorvosi szolgálat előrejelzése szerint  csütörtökön és pénteken  harminchat fokra  vagy még annál is többre kell  felkészülni. 
A  mentőautók  is melegek, nem mindegyikben van klíma,  védőitalként ásványvizet kapnak, s könnyített  ruházatban  - rövid nadrágban - dolgozhatnak a mentők.  
Hasonlóképpen  könnyebben öltözhetnek az autóbuszvezetők:
- Ha úgy gondolják, akkor a pilótáink levethetik az inget és a nyakkendőt, s felvehetik a cég emblémáját viselő pólót - fogalmazott érdeklődésünkre Nagy Zoltán, az Alba Volán Zrt. forgalmi igazgatóhelyettese, megjegyezve, ha az autóbusz rendelkezik légkondicionáló berendezéssel, akkor azt a sofőr természetesen bekapcsolja, ha nem, akkor változatlanul elsősorban az utasokon múlik, hogy mikor és mennyire nyitják ki az ablakokat.
A  hivatásos vezetők rutinjuk, tapasztalatuk miatt  kevésbé veszélyesek a  közlekedés biztonságára, mint az úrvezetők.  Czirner József mentőfőorvos arra  figyelmeztet, hogy a forró gépkocsiba  beszállva - akár hat-hét percig  is  - szinte kábán vezethet az ember. Az üdülőhelyeken pedig különösen  vigyázni kell, hiszen   a strandra igyekvő gyalogosok  szintén figyelmetlenebbek, a  nyaralók pedig - helyismeret híján - keveredhetnek könnyen balesetbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!