Elöntötte a Nádor a cecei földterületeket

Cece - A talaj telített, a település alatti vízkupola nem engedi az elszivárgást. A megyei védelmi bizottsághoz fordulnak, összefognak a szomszédos megyékkel. Pénz viszont nincs.

V. Varga József

Elöntötte a Nádor a cecei földterületeket. Varga Gábor országgyűlési képviselő, a település polgármestere megbeszélésre hívta a gazdákat és a szakhatóságok képviselőit. A kialakult helyzetről, a lehetőségekről, a kárenyhítésről és a jövőbeni tervekről esett szó. 

- Nem vesztik el a területalapú támogatást azok, akiknek földje érintett a magas vízállás miatt-  nyugtatta meg a gazdákat Bögyös Zsolt, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltség-vezetője. A rendelkezések öt éven belül lehetővé teszik, hogy a gazdálkodók kétszer termelési kötelezettség nélkül igényeljék a támogatást. Elhangzott: további kárenyhítésben azok részesülhetnek, akik csatlakoztak a kárenyhítési alaphoz.
A legnagyobb érdeklődés a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság képviselőjének tájékoztatóját kísérte. Tóth Sándor műszaki igazgatóhelyettes elmondta: idén az átlagos 550 mm helyett 1025 mm csapadék esett december elejéig. A talaj felső egy-két métere már szinte teljesen telített vízzel, s ezért nem képes befogadni az újabb és újabb égi áldást. (Vagy inkább nevezzük égi átoknak?) A Nádor-csatornát nem ilyen rendkívüli csapadékos időjárásra tervezték, a meglévő gátak szerencsére további katasztrófát előztek meg.
Mi lehet a megoldás? - vetették föl a cecei emberek. Egy átfogó koncepció megvalósítása a Séd, a Nádor és a Gaja rehabilitációjára, ami viszont nem fért be a 2013-ig szóló vízügyi tervek közé - a szakember válasza nem hatott megnyugtatóan.
Varga Gábor felvetette: a Sióból, a Velencei-tóból, a zámolyi és a fehérvárcsurgói tározóból visszaengedett víz okozhatja a problémát? Kérte, amennyiben így van, a szakemberek dolgozzanak ki rá megoldást. Minden tározó tele van, és a Kapos völgye is hasonló gondokkal küzd - így a válasz. A Sió nem befolyásolja a helyzetet, a sióagárdi torkolat mélyebben fekszik, mint a cecei földek.       
- A szennyvízelvezető rendszer hiánya is ludas a magas vízállásért, mind a belterületeken, mind a külső részeken - hangsúlyozta Hetyei Sándor, a Sárréti Vízi Társulat elnöke. A település alatt vízkupola alakult ki, a csapadékvíz nem tud elszivárogni a talajba. A vízrendezés sokáig már nem odázható el - húzta alá Balsay István területfejlesztési szakember. Sajnálatos, hogy az operatív programból kikerült a patakhármas új életre keltése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!