Egy korszak vége

2 órája

Southgate távozik az angol válogatott éléről

Gareth Southgate nyolc év után távozik az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

MW

Gareth Southgate angol szövetségi kapitány tapsol a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Spanyolország-Anglia mérkőzés végén a berlini Olimpiai Stadionban 2024. július 14-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Martin Meissner

Büszke angolként életem megtiszteltetése, hogy a válogatottban játszhattam, majd a szövetségi kapitánya lehettem. Ez a világot jelentette számomra, minden tőlem telhetőt megtettem. De eljött az idő a változásra és egy új fejezetre

– fogalmazott az 53 éves szakember, akinek így a spanyolok ellen 2–1-re elveszített vasárnapi Európa-bajnoki döntő volt az utolsó meccse szakvezetőként.

Southgate 2016 szeptemberében vette át a háromoroszlános gárda irányítását, amely vezetésével az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereit érte el, noha trófeát végül nem nyert. 

Az angolok az 1966-os világbajnoki cím és Southgate kinevezése között eltelt öt évtized során mindössze hét egyenes kieséses meccset nyertek a nagy tornákon, míg a most távozó trénerrel négy torna alatt – két–két vb-n és Eb-n – kilencet.

Southgate 102 találkozón dirigálta az angol csapatot, mérlege 61 győzelem, 24 döntetlen és 17 vereség. 

A 2021-es és az idei kontinensviadalon ezüstérmet nyert, míg a 2018-as világbajnokságon negyedikként zárt, két éve Katarban pedig a negyeddöntőben búcsúzott.

Magyar edző kerülhet az angol kispadra? 

Már Southgate lemondása előtt beindultak a találgatások, hogy ki válthatná a trénert a kispadon. Jürgen Klopp (korábban Liverpool), Pep Guardiola (Manchester City), Eddie Howe (Newcastle) is a jelöltek közé tartozik az angol sajtó szerint, a The Guardian viszont úgy tudja, hogy Mauricio Pochettino (korábban Chelsea, Paris Saint-Germain, Tottenham Hotspur), Lee Carsley (angol U21-es szövetségi edző), Graham Potter (korábban Brighton, Chelsea) és Thomas Tuchel neve is felmerült. Utóbbi kinevezése minden bizonnyal Lőw Zsolt érkezését is jelenthetné, hiszen a magyar szakember korábban a Paris Saint-Germainnél, a Chelsea-nél és a Bayern Münchennél is segítette Tuchel munkáját – írja a Magyar Nemzet

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában