Líbia - Pentagon: amerikai erők állásokat foglalnak el Líbia körül (frissülő hír)

FMH - Az amerikai haditengerészet és a légierő egységei állásokat foglalnak el Líbia körül, felkészülve arra az eshetőségre, hogy a Nyugat a katonai beavatkozás mellett dönt - közölte hétfőn az amerikai védelmi minisztérium.

MTI

Tripoliban a tüntetők közé lőttek a Kadhafihoz hű erők

Több tiltakozó meghalt sokan pedig megsebesültek hétfőn Tripoli egyik negyedében, ahol Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyveresek tüzet nyitottak egy újabb tüntetésre - jelentette honlapján a Kurina című, Bengáziban kiadott újság. A főváros Tadzsúra negyedében a líbiai lap tudósítója szerint közel tízezer tüntető sereglett össze.
 "Amikor a tüntetők elérték a Szuk Dzsumát, szembetalálták magukat Kadhafi alakulatának civilbe öltözött fegyvereseivel, akik tüzet nyitottak a fegyvertelen fiatalokra... A fiatalok közül sokan megsebesültek és meghaltak" - mondta a tudósító, az egyik tripoli piac nevét említve az eset helyszínéül.
"A fegyveresek ezután elhurcolták a holttesteket, a sebesülteket, de még a sebesültek közelében állókat is" - tette hozzá.
A Kurina jelentését más forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni.
Miközben Líbia keleti felét és a Tripolitól nyugatra fekvő városok egy részét is napok óta a Kadhafi-ellenes felkelők ellenőrzik, a fővárost és környékét még a líbiai vezetőhöz hű alakulatok uralják, beszámolók szerint a fegyvertelen lakossággal szemben elkövetett kegyetlen támadásokkal tartva rettegésben a várost.

 Pentagon: amerikai erők állásokat foglalnak el Líbia körül

 Pentagon: amerikai erők állásokat foglalnak el Líbia körül

 "Tervezőink készenléti terveket dolgoznak ki, és azt hiszem, biztonsággal kijelenthetem, hogy ennek részeként újrapozicionáljuk erőinket, hogy biztosítsuk a nagyobb rugalmasságot arra az időre, amikor a döntéseket meghozzák" - jelentette ki Dave Lapan ezredes, a Pentagon szóvivője.
A légierő és a haditengerészet átcsoportosítása Lapan szerint lehetővé teszi Barack Obama elnök számára, hogy több megoldás közül választhasson a líbiai válsággal kapcsolatban. A szóvivő nem részletezte, hogy az általa említett csapatmozgás mely hajókra és repülőgépekre terjedt ki, mint ahogy azt sem, hogy milyen lépésekre lehet számítani.
 Az Egyesült Államok és európai szövetségesei, miután a Moammer Kadhafihoz hű egységek légi támadást intéztek az ellenzéki erők ellen, fontolóra vették, hogy repüléstilalmi övezetet alakítanak ki Líbia felett, hogy a líbiai vezető többé ne tudja a saját népe ellen bevetni légierejét.
Az amerikai haditengerészeti jelenlét a Földközi-tenger térségében folyamatos, s az Egyesült Államoknak a Perzsa-öböl térségében két repülőgép-hordozója is van.

Kadhafi: a líbiaiak hűségesek és meghalnának értem

Moammer Kadhafi nem ismeri el, hogy Tripoliban zavargások vannak és azt állítja, hogy minden líbiai szereti őt -  közölte hétfőn Christiane Amanpour amerikai televíziós újságíró, miután interjút készített a líbiai vezetővel az amerikai ABC televízió számára."A beszélgetésünk közben Kadhafi azt mondta nekem: Engem az egész népem szeret. Meghalnának azért, hogy megvédelmezzenek" - idézte Amanpour Kadhafit a Twitteren közzétett üzenetében.

Líbia - London készül a líbiai légtérzárra

A brit kormányfő hétfőn bejelentette, London szövetségeseivel terveket készít a líbiai légtérzár biztosítására, hogy megvédjék a líbiaiakat Kadhafi katonai támadásaitól - David Cameron erről a brit parlamentben beszélt. Cameron lemondásra szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt és, mint mondta, távozásának kikényszerítéséhez minden lehetőséget fontolóra vesznek.
"Semmiképpen se zárjuk ki a katonai eszközök bevetését" - mondta Cameron.

 Fegyverraktárat bombázott Kadhafi légiereje

Légitámadást intézett egy fegyverraktár ellen a népi felkeléssel küzdő líbiai vezető légiereje az ország keleti felén - jelentették különféle bengázi források és a katari al-Dzsazíra hírtelevízió hétfőn. A leírások szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető légierejének egy - más forrás szerint két - repülőgépe megpróbált megsemmisíteni egy raktárat az ellenzék kezére került Bengázitól nyugatra, de nem találta el, és csak egy víztárolót rombolt le, mielőtt a légvédelem elkergette. Áldozatok nincsenek. Van olyan, meg nem erősített jelentés is, hogy egy támadó gépet sikerült lelőni, és a legénységét foglyul ejtették.
A támadás térségében, Adzsdábija településnél, Tripolitól ezer kilométerre keletre húzódik jelenleg a felkelőket a kormányerőktől elválasztó határ.
A másik arab hírtelevízió, az al-Dzsazíra úgy tudja, hogy Kadhafi leváltotta a fegyveres erőinek a parancsnokát, Abdullah al-Szenusszi ezredest, a saját sógorát. Szenusszi arról ismeretes, hogy annak idején életfogytiglani börtönre ítélték távollétében, a Lockerbie-ügyben betöltött szerepéért.

Szankciókat fogadott el az EU Líbia ellen

A büntetőintézkedések először is fegyverszállítási tilalmat jelentenek, beleértve a rendészeti felszerelések, tömegoszlató eszközök szállításának tilalmát is. Másfelől uniós vízumtilalmat és az Európában elérhető javak tekintetében vagyonbefagyasztást mondanak ki Moammer Kadhafira, családtagjaira, valamint munkatársainak egy bizonyos körére nézve.
Fellegi az EU-országok energiaügyi minisztereinek tanácskozásán elnökölt. A Líbia elleni szankciók ügyében az EU-tagállamok között szakértői szintű megállapodás született a nap folyamán. Ezt a megállapodást miniszteri szinten kellett hivatalosan jóváhagyni, amit az éppen ülésező energiaügyi tanácson részt vevő miniszterek tettek meg.
Az Egyesült Államok már az elmúlt hét végén büntetőintézkedést hozott Líbiával szemben. Ezt követően az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankcióra felszólító határozatot hozott.
Az uniós tagállamok nagy vonalakban már a múlt pénteken megállapodtak az EU-szankciók tartalmában, ám az elrendelés időpontját illetően akkor még nem született megegyezés. Németország és Franciaország ugyan szorgalmazta a mielőbbi fellépést, ám az olaszok halogatták a döntést. Arra hivatkoztak, hogy országukat hatalmas illegális bevándorlási hullám fenyegeti, ha Kadhafi nem tartja vissza a Líbiában felgyülemlett Szahel-övezetbeli menekülteket - mondta az MTI-nek egy uniós forrás.
Hétfőn végül megszületett a megállapodás, amely - mint arra Fellegi Tamás is utalt - továbbmegy az ENSZ által javasolt szankciós intézkedési körön. Az ENSZ-határozat 16 személyre javasolt vízumtilalmat, az EU ezt a listát további tíz fővel kibővítette. A vagyonbefagyasztás az ENSZ-határozat értelmében Kadhafira és öt családtagjára vonatkozott volna, az unió viszont húsz személlyel szemben érvényesíti.
A sajtótájékoztatón, amelyen a magyar miniszter bejelentette a szankciókat, jelen volt Günther Oettinger, az EU német energiaügyi biztosa is, aki elmondta: Kadhafi már nem tartja ellenőrzése alatt a líbiai olaj- és gázmezők nagyobb részét. Az energiaforrások szempontjából fontos térségek - közölte - jórészt a lázadás során felszínre került helyi vezetők irányítása alatt állnak.

Peking katonai gépeket és egy fregattot is küld állampolgáraiért


Az ellenzék nem akar külföldi katonákat látni

Sem katonai, sem egyéb segítséget nem kérnek az Egyesült Államoktól a líbiai felkelők - mondta annak az átmeneti kormánynak a vezetője, amelyet a hét végén alakított meg az észak-afrikai ország keleti részét ellenőrzése alatt tartó ellenzék.
Nem akarunk külföldi katonákat látni Líbiában - jelentette ki vasárnap este az al-Arabíja dubaji hírtévének adott interjúban Musztafa Abdul-Dzsalíl.
A korábbi igazságügyi miniszter a szombaton Kelet-Líbiában megalakított ellenzéki átmeneti kormány vezetője.
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, az Egyesült Államok kapcsolatot keres a líbiai ellenzéki csoportokkal. Szavai szerint Washington kész minden segítséget megadni Moammer Kadhafi líbiai vezető ellenzékének. Hozzátette ugyanakkor, egyelőre korai lenne elismerni az átmeneti kormányt.
Közben helyszíni beszámolók szerint hétfőn kiújultak a harcok a felkelők és a Kadhafihoz hű erők között a fővárostól, Tripolitól bő 150 kilométerre keletre fekvő Miszrátában. A felkelők attól is tartanak, hogy a kormányerők megpróbálják visszafoglalni tőlük a Tripolitól alig félszáz kilométerre nyugatra lévő az-Závija városát.
Líbiában nem egészen két hete kezdődtek kormányellenes tüntetések; a tiltakozás fegyveres felkeléssé nőtte ki magát, s a felkelők ellenőrzésük alá vonták a kőolajban gazdag ország nagy részét.

A felkelők készülnek a kormányerők támadására

A Tripolitól 50 kilométerrel nyugatra fekvő az-Závija várost  birtokló líbiai felkelők arra számítanak, hogy a Moammer Kadhafihoz hű katonák hétfőn megostromolják a települést.
Mintegy kétezer katona veszi körül az-Záviját. 
Egy volt rendőr őrnagy, aki átállt a felkelők oldalára kijelentette:"A szabadságért harcolnak,  és készek meghalni  is érte." Hozzátette, hogy a kormányerők hamarosan támadást indítanak.
Vasárnap több száz fős tömeg ünnepelt a város egyik központi terén. "Ez a mi forradalmunk!" - kiabálták egy helyszíni tudósító szerint.
A líbiai vezetőhöz hű erők egyik Tripoliból kivezényelt alakulata múlt csütörtökön még ellentámadást hajtott végre a város egyik mecsetjében tábort verő felkelők ellen, s a harcoknak 23 halottja és 44 sebesültje volt.
A Fülöp-szigeteki külügyminiszter személyes vezette honfitársai kimenekítését Líbiából. Albert del Rosario, akit a múlt héten nevezték ki, hazájából előbb Tunéziába utazott, ahonnan két diplomata társaságában vasárnap a líbiai fővárosba, Tripoliba érkezett. Ezt követően négyszáz Fülöp-szigeteki munkással, egy, 55 járműből álló konvojban visszatért Tunéziába. Az úton semmilyen biztonsági problémával nem találkoztak - adta tudtul később a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium. 
Eddig mintegy 1900 Fülöp-szigeteki hagyta el Líbiát, de még így is közel 26-30 ezer maradt az afrikai országban.

 

Sem katonai, sem egyéb segítséget nem kérnek az Egyesült Államoktól a líbiai felkelők - mondta annak az átmeneti kormánynak a vezetője, amelyet a hét végén alakított meg az észak-afrikai ország keleti részét ellenőrzése alatt tartó ellenzék.
Nem akarunk külföldi katonákat látni Líbiában - jelentette ki vasárnap este az al-Arabíja dubaji hírtévének adott interjúban Musztafa Abdul-Dzsalíl.
A korábbi igazságügyi miniszter a szombaton Kelet-Líbiában megalakított ellenzéki átmeneti kormány vezetője.
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, az Egyesült Államok kapcsolatot keres a líbiai ellenzéki csoportokkal. Szavai szerint Washington kész minden segítséget megadni Moammer Kadhafi líbiai vezető ellenzékének. Hozzátette ugyanakkor, egyelőre korai lenne elismerni az átmeneti kormányt.
Közben helyszíni beszámolók szerint hétfőn kiújultak a harcok a felkelők és a Kadhafihoz hű erők között a fővárostól, Tripolitól bő 150 kilométerre keletre fekvő Miszrátában. A felkelők attól is tartanak, hogy a kormányerők megpróbálják visszafoglalni tőlük a Tripolitól alig félszáz kilométerre nyugatra lévő az-Závija városát.
Líbiában nem egészen két hete kezdődtek kormányellenes tüntetések; a tiltakozás fegyveres felkeléssé nőtte ki magát, s a felkelők ellenőrzésük alá vonták a kőolajban gazdag ország nagy részét.

A felkelők készülnek a kormányerők támadására

A Tripolitól 50 kilométerrel nyugatra fekvő az-Závija várost  birtokló líbiai felkelők arra számítanak, hogy a Moammer Kadhafihoz hű katonák hétfőn megostromolják a települést.
Mintegy kétezer katona veszi körül az-Záviját. 
Egy volt rendőr őrnagy, aki átállt a felkelők oldalára kijelentette:"A szabadságért harcolnak,  és készek meghalni  is érte." Hozzátette, hogy a kormányerők hamarosan támadást indítanak.
Vasárnap több száz fős tömeg ünnepelt a város egyik központi terén. "Ez a mi forradalmunk!" - kiabálták egy helyszíni tudósító szerint.
A líbiai vezetőhöz hű erők egyik Tripoliból kivezényelt alakulata múlt csütörtökön még ellentámadást hajtott végre a város egyik mecsetjében tábort verő felkelők ellen, s a harcoknak 23 halottja és 44 sebesültje volt.
A Fülöp-szigeteki külügyminiszter személyes vezette honfitársai kimenekítését Líbiából. Albert del Rosario, akit a múlt héten nevezték ki, hazájából előbb Tunéziába utazott, ahonnan két diplomata társaságában vasárnap a líbiai fővárosba, Tripoliba érkezett. Ezt követően négyszáz Fülöp-szigeteki munkással, egy, 55 járműből álló konvojban visszatért Tunéziába. Az úton semmilyen biztonsági problémával nem találkoztak - adta tudtul később a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium. 
Eddig mintegy 1900 Fülöp-szigeteki hagyta el Líbiát, de még így is közel 26-30 ezer maradt az afrikai országban.

 

A Tripolitól 50 kilométerrel nyugatra fekvő az-Závija várost  birtokló líbiai felkelők arra számítanak, hogy a Moammer Kadhafihoz hű katonák hétfőn megostromolják a települést.
Mintegy kétezer katona veszi körül az-Záviját. 
Egy volt rendőr őrnagy, aki átállt a felkelők oldalára kijelentette:"A szabadságért harcolnak,  és készek meghalni  is érte." Hozzátette, hogy a kormányerők hamarosan támadást indítanak.
Vasárnap több száz fős tömeg ünnepelt a város egyik központi terén. "Ez a mi forradalmunk!" - kiabálták egy helyszíni tudósító szerint.
A líbiai vezetőhöz hű erők egyik Tripoliból kivezényelt alakulata múlt csütörtökön még ellentámadást hajtott végre a város egyik mecsetjében tábort verő felkelők ellen, s a harcoknak 23 halottja és 44 sebesültje volt.
A Fülöp-szigeteki külügyminiszter személyes vezette honfitársai kimenekítését Líbiából. Albert del Rosario, akit a múlt héten nevezték ki, hazájából előbb Tunéziába utazott, ahonnan két diplomata társaságában vasárnap a líbiai fővárosba, Tripoliba érkezett. Ezt követően négyszáz Fülöp-szigeteki munkással, egy, 55 járműből álló konvojban visszatért Tunéziába. Az úton semmilyen biztonsági problémával nem találkoztak - adta tudtul később a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium. 
Eddig mintegy 1900 Fülöp-szigeteki hagyta el Líbiát, de még így is közel 26-30 ezer maradt az afrikai országban.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!