Az utat végig kell járni!

Székesfehérvár - Bár győzött, de kiesett a Bajnokok Ligájából a Videoton FC csapata, az egyértelműen jelzésértékű, hogy a találkozó után a szurkolók vastapsban törtek ki.

Matók János

Abban szinte mindenki biztos volt Fehérváron, hogy a Videoton FC a Bajnokok Ligája selejtezőjének a visszavágóján legyőzi az osztrák Sturm Graz csapatát. Ez így is történt, mondhatni egy őrületes mérkőzésen, amelynek a végén a piros-kékek 3-2 arányban múlták felül riválisukat. A mérkőzés nyilván bekerül a klub történetébe, de nem csak azért, mert a szerdai volt a Vidi hazai BL-premierje, ahol - főleg az első félidőben - őrületes játékot  láthattak a szurkolók. Őrületeset, mert magyar csapatot rég láthattunk ilyen jól játszani a pályán. A fehérvári futballistákon egyértelműen látszott, hogy magukévá tették Paulo Sousa pozitív gondolkodását, s ezt a szemléletet a pályára is kivitték. Pillanatok alatt lendületbe jött a csapat, a Graz szinte tanácstalan volt, Burgstallerék nem is tudták hirtelen, hogy mitévők legyenek a visszavágón. De így lehetett ezzel a macedón játékvezető, Aleksandar Stavrev is, akinek több téves, s leginkább a Vidit sújtó ítélete volt. Itt jegyzem meg: Paulo Sousa  a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón egy szóval  sem említette Stavrev ítéleteit, pedig lett volna mit kifogásolnia. Például a 25. perc eseményeit, amikor is a Sturm tizenhatosán belül a labda látványosan Pürcher kezén csattant,  ám a teljesen jogos büntető elmaradt. Vagy azt a második félidei esetet, amikor Standfest hátulról, a mezénél fogva lerántotta az őt lefutó Gosztonyit, de megúszta sárga lap nélkül, s ezzel lényegében a kiállítást is elkerülte a 75. percben, amikor végül is besárgult. Utólag, a mérkőzés felvételének a megtekintése után viszont igazat kell adnunk a játékvezetőnek, amikor a Sturm első, a kiegyenlítő gólját a jelentős huzavona után megadta, hiszen azt nem előzte meg a les. Más kérdés viszont, hogy a vita miatt majd' 4 percig állt a játék,   de csak egy percet hosszabbított. Az pedig arra  volt jó, hogy Lipták góljával ismét a hazai csapat vezessen.

Tényszerűen azt is el kell ismernünk: a hátsó alakzat, a védelem munkáján van még mit dolgozni, hiszen a Sturm ellen bekapott négy gólban benne voltak a játékosok, akik amúgy  ellátták  a feladatukat, csak hát azok a fránya egyéni hibák, a figyelmetlenségek ne lettek volna. Mert ha nem fordulnak elő, akkor most a Videoton lépne pályára jövő szerdán Grúziában. Viszont a piros-kékek támadásai élményszámba mentek, s mindezekben  Sousa eddigi ténykedését láthattuk viszont. A tudatos mozgások, a beindulások a széleken és a pálya közepén, ahogy a résekbe betörtek a hazaiak, mint Elek Ákos és Sándor György is a saját góljánál, az mind tudatos akció végén   született.
Nem véletlen, hogy a győzelem, de a BL-kiesés ellenére is, Paulo Sousa nagyon büszke volt a csapatára. Persze, a hibákat ő is látta, látja, de akkor teszi a legjobban, ha az elkezdett úton tovább, s végig megy. A 3 éves szakmai tervben erre bőven van ideje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!