Ádámok és Évák ünnepe

Székesfehérvár - Stílszerűen szerdán, a magyar dráma napján indult útjára egy rokonszenves kezdeményezés a Vörösmarty Színházban. A teátrum ugyanis az Ádámok és Évák ünnepére készül.

Gábor Gina

Az  Ádámok és Évák ünnepe című  kezdeményezést  a 7-8. osztályos  általános iskolások és a középiskolások számára indította a szolnoki színház, és azóta több vidéki város teátruma is csatlakozott hozzá. Most  a fehérvári Vörösmarty Színházban is szeretnék elősegíteni, hogy a diákok  jobban megismerjék a magyar irodalom egyik klasszikusát, és közelebb kerüljenek a színház világához is. A kezdeményezés lényege, hogy Madách Imre Az ember tragédiája című művének egy-egy jelenetét  más-más fehérvári iskola  mutatja be. A hónapokig tartó próbafolyamat alatt minden csapat színpadra állít egy-egy jelenetet, majd a csoportok  együtt  előadják Madách Imre művét. A közös  produkció premierje, az Ádámok és Évák ünnepe  január 22-én, a magyar kultúra napján lesz.  

 
Összesen 14 középiskola jelentkezett a különleges előadásra. Képviselőiket  tanárokat, diákokat  szerdán a Vörösmarty Színház megbízott igazgatója, Quintus Konrád megbeszélésre és  sorsolásra invitálta. Egy cilinderből húzták ki az iskolák képviselői azt a színt - jelenetet  - amit színpadra kell majd állítaniuk. A Tóparti gimnázium  jelezte, hogy két színt is bevállalna, ezért képviselőjük kétszer is a cilinderhez járult.  A többi iskola, amelyik részt vesz az izgalmas kalandban: a Teleki gimnázium, a Comenius iskola, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, az Árpád szakképző, a  Lánczos gimnázium, a Tatay gimnázium, a Vasvári gimnázium, a Kodály gimnázium, a Nemes Nagy Ágnes és József Attila kollégium, a Hermann zeneművészeti szakközépiskola, ciszterci gimnázium, és  a belvárosi középiskolából   a Jáky valamint a Bugát tagintézmény.
Az iskolák kézhez kapták a szövegkönyvet is. A Madách-művet dramaturgok rövidítették meg: így 6-12 perces jelenetek születtek. A színház minden csapat mellé mentort ad: a  színészek közül máris többen  jelentkeztek a feladatra. Minden iskola a saját elképzelése szerint rendezi meg a  jelenetét. A mentorok gyakorlott színházi emberként tanácsokat adhatnak, de ők segíthetnek, ha  kiderül, hogy szükség lenne a jelenethez egy-egy kellékre: hiszen a színház ilyesmit szívesen kölcsönöz - mondta Quintus Konrád, aki azt is hozzátette: persze, inkább jelzésszerű díszletekben célszerű  gondolkodni.  Az iskolák képviselőinek megmutatták a nagyméretű színpadot: természetesen a hatalmas térrel a következő hónapokban a szereplők is megismerkedhetnek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!