El Grecótól Rippl-Rónaiig - megnyílt a kiállítás

Budapest - A 20. század első felének egyik legjelentősebb művészetpártolója előtt tiszteleg a budapesti Szépművészeti Múzeum El Grecótól Rippl-Rónaiig - Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő című kiállítása.

Szabó Zoltán

 Az október 26-án nyílt kiállításon összesen 120 műtárggyal, többek között Cranach, Courbet, Cézanne, Mányoki, Munkácsy, Szinyei Merse és Ferenczy Károly festményeivel is találkozhat a közönség. Jánoshalmi Nemes Marcell (1866-1930) a 20. század eleji magyarországi műgyűjtés egyik legjelentősebb, s egyben legellentmondásosabb figurája volt, akinek nagyszabású műgyűjtői és mecénási tevékenysége már életében legendává vált. Pályafutása során értékes műtárgyak egész sorát, a többi között El Greco Bűnbánó Magdolnáját, vagy Mányoki Ádám nemzeti ereklyének számító Rákóczi-portréját ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak, de számos más hazai, illetve külföldi intézménynek is adományozott, így az Iparművészeti Múzeumnak, a berlini és a müncheni képtárnak, sőt még a madridi Pradónak, vagy a párizsi Louvre-nak is. Kizárólag magyar festményekből álló, nyolcvandarabos kollekciójának adományozásával 1911-ben alapítója volt a Kecskeméti Képtárnak.
 Műpártolói tevékenysége azonban nem korlátozódott csupán  adományozásra. Nagy számban vásárolt műveket fiatal tehetséges hazai és külföldi mesterektől, s az általa alapított díjaknak, illetve alapítványoknak köszönhetően, több évtizeden keresztül magyar művészek  sora folytathatott külföldön tanulmányokat.  A  tárlat anyagában éppúgy szerepelnek antik vázák, középkori szobrok vagy régi olasz és németalföldi mesterek elsőrangú alkotásai, mint különböző korokból származó értékes iparművészeti tárgyak, a gyűjtő otthonainak hangulatát megidéző elrendezésben. Bemutatják Nemes egykori Greco-kollekciójának féltett darabjai mellett a 19-20. századi magyar képzőművészet emblematikus alkotóinak műveit.  Az egykori hatalmas gyűjtemény Nemes halála után szétszóródott, világhírű képei ma különböző múzeumok, többek között a párizsi Orangerie, vagy a londoni Tate anyagát gazdagítják. A közönség még a művészi ambíciókat tápláló Nemes Marcell saját alkotásával is megismerkedhet a kiállításon, amely február 19-éig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!