Eltűnik egy régi név, 20 év után nem lesz több Philips gyár a megyeszékhelyen

Székesfehérvár - Végleges megállapodás született arról, hogy a Philips a hongkongi TPV csoporttal közös vállalatba szervezi ki veszteséges televíziógyártó üzletágát.

Klecska Ernő

A hírt, amit korábban a fehérvári gyár leépítéseket közlő munkásgyűlésein már rebesgettek, a cégcsoport most hivatalosan is bejelentette. A Dow Jones hírügynökség szerint  a vegyesvállalatban az LCD-monitorok gyártására szakosodott TPV 70 százalékkal, a Philips 30 százalékkal részesedik. A Philips hat év után lehívható opciós joggal rendelkezik részvénycsomagjának értékesítésére. Mint lapunk korábban megírta: ez a kínai cégt vette meg pár éve a Philips képcsöves tévéinek, majd monitorjainak is a  gyártását. E lépés azt jelenti, hogy Székesfehérváron jövőre megszűnik a Philips gyár, helyén - információink szerint  - a kínai cég új vállalata folytat gyártást. Az még kérdés, hogy a dolgozók közül - akik közt nem egy van, aki az éppen tíz éve Fehérváron megtelepedett cégnél "törzsgárdatagnak" számít - kit vesznek át.  A Philips 80 éve gyárt tévéket, azonban az elmúlt években az üzletág nem termelt nyereséget, elsősorban az ázsiai gyártók által támasztott verseny miatt.
 A Philips nemrég azt jelentette be, hogy Fehérvárról Brno-ba költözteti a tévégyártáson kívüli tevékenységeit. Ez e körben jövőre - a bérelt munkaerőn kívül - 200 embert érint. A szakszervezet komoly juttatásokat harcolt ki, nagy kérdés, hogy  a most bejelentett átalakulásnál jogutódként veszi-e majd át az új cég az embereket?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!