A tíz leglátogatottabb mozi között a Dózsa

Dunaújváros - Sokoldalú rendezvényközpontnak és közösségi térnek képzelik el a város moziját új üzemeltetői. Gondoskodásuk alaposan feltornászta a nézőszámot is.

Pekarek János

A Dózsa mozi több szempontból is Dunaújváros meghatározó épülete. Annak idején, a városépítés elején ezt az épületet és az előtte lévő teret egyben városközpontnak is szánták - a mai, igazi központ nélküli városnak ma is ez az egyik közepe.
De az állami-díjas építész, Szrogh György által tervezett, 1953-ban átadott épület, amely a túlnyomóan szocreál stílusú városban a modernista építészet egyik bástyája, más meglepetésekkel is szolgál!
Különösen azoknak a vállalkozóknak, akik 2011 nyarán a csőd  előtti utolsó pillanatban vásárolták meg a város tulajdonában lévő épületet üzemeltető kft.-t. Egyikük, Szalai Attila maga is mérnökember, többször meglepődött a még mindig tartó, de egyre látványosabb és szebb eredményeket produkáló felújítás kezdete óta.
Például, amikor kiderült, hogy valószínűleg még a hatvanas években összenyitották a ma is korszerűnek számító légfűtés hideg-meleg alagútjait: persze, hogy rossz volt...
Vagy amikor kiderült, hogy az impozáns előcsarnok stukkói között többször is átmeszelt világítótestek bújnak meg  és némelyik még évtizedes feledés  után is működött.
A sokoldalú rendezvényközpontnak és közösségi térnek elképzelt mozi máris sokban teljesíti az új üzemeltetők céljait. De még egyre szépül...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!