Elbontanának egy pályázatból épített teniszpályát?

Pákozd - Előre bocsátom, e szövevényes ügynek nem fejtem ki minden részletét, de igyekszem olvasóink számára leegyszerűsítve elmondani, miért került sor rendőrségi intézkedésre, vitára, hatósági fellépésre, tiltakozásra egy ingatlanon.

Tihanyi Tamás

Kovácsné Nagy Mária 1989-ben költözött a pákozdi Jókai utcába, majd öt évvel ezelőtt úgy döntött, indul a  Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által turisztikai tevékenységek ösztönzésére kiírt pályázaton. Idővel aztán  szálláshelyet alakított ki, s egy teniszpályát is építtetett az ingatlan udvarán.   Ehhez elmondása szerint az összes szükséges dokumentumot elkészítette és benyújtotta. Egy hatósági bizonyítványt is mutat, amelyben a fehérvári polgármesteri hivatal építésigazgatási irodája a pályázathoz csatolt dokumentumként igazolja, hogy a sportpálya (és a fürdőmedence, amely még nem készült el) magáncélra  bejelentés és építési engedély nélkül létesíthető. Az igazolást elfogadták, hiszen  a turisztikai  pályázat sikerrel járt,  fogadtak vendégeket,  és pattogni kezdett a labda.


Ekkor kezdődtek a bajok, feljelentések érkeztek a "teniszlabda pattogása", a "kiabálás", a "nyögések", azaz az  elviselhetetlen "zaj" miatt a hatóságokhoz, lapunkat  pedig  levélben keresték meg, tiltakozva a pályahasználat miatt.
   
Takács János, Pákozd polgármestere azt mondja, hivatala jó ideje tud a panaszokról, a pályahasználat ügyében  a  kormányhivatal új eljárás lefolytatására kötelezte a település jegyzőjét, de annak végéig  elfogadhatatlannak tartja a bontás  elrendelését és még inkább végrehajtását. A településvezető hozzátette: akár a hatósági intézkedésnek is hajlandó ellenszegülni annak érdekében, hogy a szerinte indokolatlan, sokmilliós károkozást megakadályozza, s  kész a testület elé vinni a helyi építési rendelet módosításának kérdését, ha ez kell a megoldáshoz. 


Ám a  munkások, majd a rendőrök tegnap hivatalosan nem a zaj okán tett feljelentés miatt érkeztek a helyszínre, hanem egy másik feljelentés (és  végzés) alapján, amely tavaly szeptemberben érkezett meg a megyei kormányhivatal építési osztályához engedély nélkül létesített teniszpálya vélelmezett jogsértő állapotának megszüntetése tárgyában. A 2011 novemberi helyszíni szemle azt állapította meg, hogy a pálya kialakításakor földmunkát végeztek, feltöltéssel alakították ki a pályához szükséges földtükröt.  A bevágásnál támfalat építettek, ezért a hatóság fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására, vagy az eredeti állapot visszaállítására kötelezte az építtetőt. E határozat március 21-én emelkedett jogerőre, májusban  a kért intézkedések határideje lejárt. Ezután következett augusztusban az újabb helyszíni szemle, majd rövidesen a kényszerbontás elrendelése.  

A tulajdonos azt mondja,  levelet írt  a hatósághoz, amit formai okok miatt nem vettek figyelembe, s mire választ kapott, a határozat jogerős lett.  Szerinte az eredetileg benyújtott tervdokumentációban sem szerepel a kifogásolt támfal építése, az egyszerűen csak a pályához tartozó adogatófal, s a mögötte lévő terület is csak a kert  szépítése miatt lett feltöltve. (Ezt a  kivitelező, aki az országban sok helyen épített már pályát,  megerősítette.) Kovácsné azt  mondja, felületes volt a helyszíni szemle, az eredeti állapot felől nem is érdeklődtek.  Leszögezi azt is, hogy az építést szabályszerűen, műszaki ellenőr felügyelete mellett végeztette el, ahogy kell.     


Bóka Viktor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!