Csór

2014.03.11. 16:05

A csóri csatornát tavaly júliusban átadták, de még nem üzemel

Csór - Több, mint nyolc hónapja várják a csóriak, hogy ténylegesen is használhassák a csatornahálózatot. Ugyanis hiába fizettek be háztartásonként 180-290 ezer forintot, ma is szippantatniuk kell.

Kocsis Noémi

Egyre feszültebb a csóri közhangulat a fizikailag ugyan elkészült, műszakilag átadott-átvett, s működésre kész csatornahálózat miatt. A beruházás ugyan rendben megtörtént, a rendszer minden eleme elkészült, a lakosság azonban jelenleg is a szippantós autó szolgáltatásait veszi igénybe, a megtörtént rácsatlakozások ellenére sem üzemel a rendszer ugyanis. Ez a 200 érintett háztartásnak napi száz ezer forintjába kerül, de más gond is van mindezzel: az emberek már azt feltételezik, hogy biztosan rossz az elkészült rendszer, ezért nem merik üzemeltetni. A valóságban egyetlen dokumentum megérkeztére vár az üzemeltető, immár nyolcadik hónapja...

Érdekes és egyben elkeserítő jogi helyzet előtt áll a falu jelenleg - foglalja össze a problémát Csete Krisztián polgármester.

- Csóron 2013 júliusának közepén átadtuk a csatornát. A rendszer üzemelésre készen állt. A Bakonykarszt Zrt., mint leendő üzemeltető elindította még májusban az üzemeltetési engedélyre irányuló beadványát az Energetikai és Közműszabályozási Hivatal felé. Erre kaptak is november elejére engedélyt. Sajnos azonban még mindig nem lehetett üzemeltetni, mert szintén ez a hivatal vizsgálta az üzemeltetésért szedett köbméterenkénti szennyvízdíjat. Sajnos az ügyintézési határidőket jócskán túllépve (többszörösen is) ott tartunk, hogy nem tudja az 1900 fős település használni a több mint 600 millió forintos forrásból megépült rendszert, amihez 440 millió forint EU-s pénzt kaptunk, mert az árelfogadást igazoló aláírt dokumentumot a mai napig nem kaptuk meg.. Szóltunk már az országgyűlési képviselőnknek, szólt már a leendő üzemeltető is a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba, mert úgy tudni, hetek óta ott van a papír, aláírásra várva. Közben pedig senki sem tudja nekem megmondani azt, hogy miért áll az ügy. Kértem felvilágosítást szóban, telefonon az energetikai hivataltól és a nemzeti fejlesztési minisztériumtól, de az új jogszabály szerint szóban nem adhatnak információt, csak írásban kérhetem. Kértem, válasz egyelőre nem érkezett...

Az elkerülő út melletti átemelő telepen ma még a légyzümmögést is meg lehetne hallani. A létesítményt nem tudják működtetni nyolc hónapja, vázolja a helyzetet a polgármester (Fotó: A szerző felvétele)

A polgármesterrel a nyolc hónapra elindításra váró egyik átemelő telepnél állunk, amely csak a sok százmilliós projekt egyik eleme. Azzal, hogy nem történik semmi nyolc hónapja, az eredeti ötéves garancia közel egyötödét máris elvesztette a falu úgy, hogy még egy órát sem üzemeltették hivatalosan a kifizetett rendszerüket. Az érintett lakosság (mintegy 200 háztartás csatlakozott rá a hálózatra eddig) naponta 100.000 forintnyi összeget fizet ki összesen Csóron szippantásra.

- Ha prioritásként kezelték volna a dolgot a hivatalban és a minisztériumban, akkor már karácsonyra lett volna engedély a használatra, vagyis az árra - sérelmezi Csete. Ezzel, leszámítva az azóta kifizetett csatornadíjat, hatmillió forintot spóroltak volna meg az emberek. Mindeközben el lehet képzelni a közhangulatot: minek fejleszteni, ha nem kapunk engedélyt az elkészült létesítményekre?

Az üzemeltető nem kívánt nyilatkozni a témában, amit viszont folytatni fogunk, mert kíváncsiak lennénk a hivatal és a minisztérium álláspontjára is. A szippantós autó pedig ma is megérkezik Csórra...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!