Digitália

2 órája

Szeretjük, nem szeretjük? Kipróbáltuk a Honor hajlítható csodatelefonját

Összecsukva olyan, mint egy szokásos, méretes tepsitelefon, kinyitva pedig tablet. Megéri?

MW

Magic V2

Forrás: Honor

A legtöbb összecsukható telefon érzetre olyan, mintha másfél telefonunk lenne: kihajtva tényleg tablet, ezért aki sokat használ mobilt – netán nincs is számítógépe – annak valóságos áldás a hatalmas képernyő. Behajtva nagyjából a felső kategóriás mobil méretét adja, elfér egy nagyobb zsebben is, de azért másfél telefon, mert mintegy másfélszer vastagabb a hagyományos okostelefonnál.

A Honornak sikerült az átlagosnál kicsit többet nyújtania ezen a téren: a hazánkban év eleje óta kapható Honor Magic V2 általunk kipróbált üveghátú változata összecsukva 10,1 mm vékony a legvékonyabb pontján, és 237 grammot nyom. Tehát vékonyabb és könnyebb, mint egy Galaxy Z Fold 5 (13,4 mm, 253 g), egy Pixel Fold (12,1 mm, 283 g), vagy egy OnePlus Open (11,7–11,9 mm, 239–245 g). Összehajtva persze ez is vastagabb és nehezebb, mint egy tipikus nagyobb okostelefon (az iPhone 15 Pro Max például 8,25 mm vastag és 221 gramm súlyú), de a Honor közeledik a barátságos óriás minősítés felé.

Persze ami a méreteket illeti, nincs megállás: Kínában minap, júliusban landolt a még vékonyabb, új generációs Honor Magic V3, ami összecsukva csupán 9,2 mm vastag, és 226 gramm. Nálunk ez még nem kapható.

A jó hírek közé tartozik, hogy a Honornak sikerült karcsúsítania a csuklópántot és a készüléktestet. Fényes fedlapi képernyője vékony keretekkel és ívelt oldalakkal rendelkezik, elég nagy ahhoz, hogy minden olyan feladathoz szívesen használjuk, amire általában okostelefonra van szükségünk, a hatalmas belső kijelző pedig ott rejtőzik azokra az esetekre, amikor tényleg szükség van nagyobb képernyőre. A belső kijelző közepén még mindig látszik a különben hamar megszokható-felejthető ránc. Ennek a Honor szerint ki kell bírnia 400 ezer hajtogatást, ami nagyjából 10 éves használathoz elég, ha naponta százszor kinyitjuk és összecsukjuk.

Forrás: Honor

Por- és vízállóságra vonatkozóan nem találtunk IP-besorolást, így rizikós, hogy a telefon mennyire bírja a port vagy fröccsenő vizet a strandon. A Samsung és a Google összehajtható terméke IPX8-as, a OnePlus Open IPX4-es besorolást kapott.

A Honor Magic V2-t a 2022-es Android 13-as rendszerrel szállítják, tehát a dobozból kivéve az első dolgunk a – zökkenőmentesen lezajló – szoftverfrissítés legyen, hogy Android 14-es legyen.

Előlapján 6,43 hüvelykes OLED kijelzőt találunk, 1060 x 2376 felbontással, 120 Hz-es maximális frissítési frekvenciával és 2500 nites csúcsfényerővel. A belsejében egy nagyjából négyzet alakú, 7,92 hüvelykes kijelző van, 2156 x 2344 felbontással és szintén 120 Hz-es frissítési gyakorisággal, de alacsonyabb, 1600 nites csúcsfényerővel. Feltételezhetően abból a megfontolásból indult ki a gyártó, hogy a külső képernyőt épületen kívül, erősebb fényviszonyok között használják majd, oda kell a nagyobb fényerő a láthatósághoz.

A telefon hardvere az előző Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, vagyis nem a Gen 3 köré épült. Szerencsére a többi specifikációja modernebb, és a napi használat során nem vettünk észre semmilyen akadozást, melegedést. Dicsőséges 16 GB RAM-mal, 512 GB tárhellyel és 5000 mAh-s akkumulátorral adják, utóbbi akár 66 W-ig gyorstölthető. Ahogy ez egy ideje divat, nem kapunk töltőt hozzá. A vezeték nélküli töltés nem támogatott.

Ami a fotóképességeket illeti, a Magic V2-t a szokásos hármas érzékelővel szerelték: 50 megapixeles fő-; 20 megapixeles telefotó 2,5-szeres optikai zoommal; 50 megapixeles ultraszéles érzékelő lapul az alaposan kidudorodó kameraegységben. A készülék dudor miatti billegését tokkal lehet helyrehozni.

Olyan okostelefonosan hajlamos túlvilágosítani az árnyékokat, előfordul, hogy túlzásba is viszi a színeket, igazából jó fényviszonyoknál remekel. Gyengébb megvilágításnál a Magic V2 kamerája következetlen: néha kiválóan adja vissza a színeket, máskor meg elveszíti őket. Megnyerő munkát végez kis tárgyakra fókuszálva, még gyenge fényviszonyok mellett is.

A hajlítható telefonoknál, s persze általában a prémium kategóriában az árak ismertetése a leglehangolóbb feladat. A Honor hazai árcédulái kicsit szokatlanul alakultak: az év elején nyolcszázezer forintos áron bemutatott készülék ma egyes boltokban még mindig közelíti ezt az összeget; számos, megbízhatónak ismert üzletben viszont hatszázezerért is elvihető, s a bátrabbak pedig már több boltban bő négyszázezerért is megkaparinthatják. Eredetileg fekete és lila színben árulták, mára mi a boltokban csak lilát láttunk, ami azonban inkább érdekes árnyalatokat csillantó elegáns feketének látszik, jó szívvel bevállalható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!