Digitália

3 órája

Kétmillióért már itthon is vehet négykerekű robotkutyát

Az Unitree Go2-W platformot arra tervezték, hogy a legnehezebb terepviszonyok között is képes legyen a nem kerekes változathoz hasonló agilitással venni az akadályokat, valamint ellátni az előre programozott automatizált feladatokat. Az új típus – a kerekeknek köszönhetően – már akár 70 cm magas akadályokon is könnyedén képes áthaladni.

MW

Unitree Go2-W négykerekű robotkutya

Forrás: Unitree

Tavaly ősszel jelent meg a kínai Unitree robotikai cég második generációs robotkutyája, a Go2, ami lenyűgöző trükkjeivel és GPT képességeivel keltette fel a fogyasztók figyelmét. A vállalat most Unitree Go2-W néven piacra dobta a kerekes változatot: ez egyes felhasználási szituációkban az alapmodellnél jóval hatékonyabb lehet.

A legfontosabb újítás, hogy a 3 kg-os hasznos teher szállítására képes Unitree Go2-W kerekeinek köszönhetően, akár 70 cm magas akadályokon is képes áthaladni. Ezzel szemben a nem kerekes változat csak 17 cm magas lépcsőket, vagy egyéb akadályokat tud átlépni. Kerekes üzemmódban a Go2-W lábai aktív lengéscsillapítóként is működnek, mentesítve a karosszéria és a fedélzeten lévő érzékelők rázkódását.

A robot lábainak végén 7 colos gumiabroncsokkal szerelt motorok találhatóak, így a Go2-W síkban is tud haladni, de igazítani is tudja a kerekek dőlésszögét a terepviszonyoknak megfelelően. A kerekeket hajtó motorok blokkolhatóak, így az sem jelent gondot, hogy a robot nagyobb kihívást jelentő terepen mozogjon, lépcsőn másszon, vagy akrobatikus manővereket hajtson végre. A kerekes felépítés továbbá egyenes felületeken sokkal hatékonyabban, kevesebb energia felhasználásával képes gurulni, mint az alapmodell.

A Go2-höz hasonlóan a W változat is a Unitree saját fejlesztésű 4D LiDAR-jával és nagylátószögű kamerákkal van ellátva, valamint nyolcmagos processzort, Wi-Fi-t, 4G-t és Bluetooth vezeték nélküli kapcsolatot is tartalmaz. 15 000 mAh-s akkumulátora akár négy órányi üzemidőt biztosít, valamint támogatja a gyorstöltést a minimális állásidő érdekében.

A készülék első világítással is rendelkezik, amelynek köszönhetően sötétben is képes a működni. A specifikációk tartalmaznak hangfunkciót, ez megegyezik a nem kerekes modellben található nyelvi GPT motorral.

A Unitree termékeit az elmúlt években széles körben használják olyan egyetemek és vállalatok, mint a Berkeley University of California, a Massachuesettes Institute of Technlogy, a Stanford University, The University of Tokyo, a Nanyang Tehnological University Singapore Honda Research Institute, a Google, a Facebook, az Amazon, az Nvidia, a Leica, vagy a DHL. A típus már rendelhető a márka közép-európai képviseleténél, az INFUZE Roboticsnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!