Csillagászat

2 órája

Szokatlan jelenséget észleltek a tudósok Napnál

A helyzet a jövő év második felében csak fokozódni fog.

MW

A lemenő Nap látszik a Karancs csúcsán lévő kilátó és adótorony mögött Salgótarján közeléből fotózva 2024. augusztus 25-én.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A napkitörések, vagyis a geomágneses viharok komoly veszélyt jelenthetnek a modern technológiára, így a mindennapjainkra nézve – írja a Metropol. A tudósok a Nap ciklusához képest szokatlanul magas naptevékenységet mértek, ami a ciklus végéhez, azaz 2025 második feléhez közeledve egyre csak fokozódik. Jelenleg a Nap a tizenegy évig tartó ciklusának félidejében tart, folyamatosan közelítve a csúcspontjához, ám

a geomágneses viharok ereje már most megdöbbentő.

Az erős napkitöréseket előidéző napfoltok száma a tudósok szerint rekordszintet ért el, bár azt is hozzáteszik, nem minden napfoltokhoz köthető napkitörés jelent komoly gondot a Földre nézve, ám van, ami igen.

Ezek a jelenségek rádiókimaradásokat okozhatnak, megzavarhatják a GPS-rendszereket, a légi kommunikációt, sőt előidézhetnek akár igen komoly áramkimaradásokat, melyek veszélyeztethetik az országos ellátórendszereket és az infrastruktúrát.

Megnyugtató azonban, hogy a 2025 második felére prognosztizált csúcspont a korábbi adatokhoz viszonyítva átlagosnak mondható, így nagy eséllyel nem kell apokalipszisre készülni.

További részletekért kattintson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!