orvvadászat

2019.11.22. 18:03

Újabb szumátrai elefánt tetemére bukkantak Indonéziában

A héten ez a második alkalom, hogy a súlyosan veszélyeztetett fajhoz tartozó egyed tetemére bukkantak a hatóságok.

EDITORS NOTE: Graphic content / An official from Aceh's conservation agency secures the area around a female elephant found dead from an apparent poisoning in the village of Semanah Jaya in East Aceh on November 21, 2019. - The 25-year-old female elephant's corpse was discovered at a palm oil plantation in East Aceh regency on November 21, hundred of kilometres from where another pachyderm was found decapitated and with its tusks ripped off on November 18 -- a suspected poaching case. (Photo by Cek MAD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Cek Mad

Újabb szumátrai elefánt tetemére bukkantak Indonéziában egy olajpálma-ültetvényen.

A világon mindössze 2400-2800 szumátrai elefánt (Elephas maximus sumatranus) maradt, így a faj a kihalás szélére sodródott a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

A 25 éves, háromtonnás nőstény elefánt maradványait egy Aceh tartománybeli ültetvényen találták szerdán, ekkor az állat már nagyjából egy hete halott lehetett a természetvédelmi hatóság állatorvosai szerint.

„Nem voltak fizikai sérülései, így valószínűleg méreg, vagy áramütés végezhetett vele. De ahhoz, hogy biztosat tudjunk, laboratóriumi vizsgálatokra van szükség”

- mondta Agus Aryanto, a hatóság vezetője.

Hozzátette, az elefántok gyakran hatolnak be az ültetvények területére, főként az esős évszakban, hogy az olajpálma gyümölcsét egyék. A héten egy külön csapat foglalkozott azzal, hogy megakadályozza az állatok emberi településekre való betörését.

A héten egy agyarától megfosztott hím szumátrai elefánt tetemére bukkantak Riau tartományban is.

Az állatot valószínűleg hat nappal korábban ölték meg, mert a tetem már oszlásnak indult, amikor rátaláltak.

Életterük elvesztése és az emberekkel való konfliktusaik az elmúlt években megtizedelték a szumátrai elefántok számát.

Az ázsiai elefánt súlyosan veszélyeztetett alfaja elsősorban Szumátra és Borneó szigetének trópusi esőerdeiben fordul elő.

Az orvvadászat és az illegális vadállat-kereskedelem továbbra is virágzik Indonéziában a hatóságok erőfeszítései ellenére.

Az indonéz törvények szerint az orvvadászok akár 10 év börtönbüntetésre és 200 millió rúpia (4,2 millió forint) pénzbírságra is számíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!