Földhöz ragadva

2022.06.15. 10:10

Elszállt a légiforgalmi irányító rendszer, Svájc órákra lezárta a légterét

A svájci hatóságok teljesen lezárták az ország légterét szerda reggel, miután műszaki hibát észleltek a Skyguide légi navigációs szolgáltató működésében. A légiforgalmi irányító rendszer műszaki problémája miatt leállították a fel- és leszállásokat a zürichi repülőtéren is – közölte szerdán egy repülőtéri szóvivő, hozzátéve, hogy más svájci reptereken is voltak hasonló gondok. A problémát azóta sikerült elhárítani, így ismét megindult a légiforgalom a svájci reptereken.

Közleményében a svájci szolgáltató biztonsági okokkal indokolta a lezárást, amely nem sokkal azt követően lépett életbe, hogy leállították a fel- és leszállásokat a zürichi repülőtéren. A repülőtér egyik szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a légikikötőt nem zárták le az utazóközönség előtt.

A genfi nemzetközi repülőtér részéről mindeközben arról tájékoztattak, hogy 11 óráig leállították az összes fel- és leszállást.

A svájci ATS Keystone hírügynökség azt közölte, hogy a Svájcba tartó gépeket máshová, egyebek között az olaszországi Milánó repülőtereire irányították át.

Nem sokkal később, szerda délelőtt fel is oldották a légtérzárat Svájcban, miután az ország légi közlekedését irányító számítógépes rendszer műszaki hibáját megszüntették – jelentette be szerda délelőtt az ország légi irányításáért felelős Skyguide.

A vállalat a Twitter-üzenetében azt írta, hogy megoldódott a technikai probléma, a svájci légteret ismét megnyitották, újraindult a légi forgalom Svájc felett, valamint a genfi és a zürichi repülőtéren.

Az üzenetben nem pontosították az üzemzavar okát. Vladi Barrosa szóvivő világossá tette, hogy nem gondolják, hogy hackertámadás történt.

A Skygiude azt tanácsolta az utasoknak, hogy tájékozódjanak a légitársaságok járatinformációi alapján. Az Eurocontrol európai légiforgalmi ügynökség közleményben figyelmeztette a légitársaságokat, hogy „nagy késésekre” kell számítaniuk.

A genfi reptér arról számolt be, hogy a légi forgalom 8.30-tól fokozatosan helyreállt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!