2016.02.26. 12:05
Hamisított olajok - Szójából hogy lesz szőlőmag vagy mák?
A szójaallergiásoknak nehéz dolguk van: számos olyan élelmiszerben megtalálható – szennyeződésként –, amelyben nem lenne ott a helye. Ezért nagyon nehéz kiszűrni.
Néhány éve a szóját főként húsipari termékek előállításához használták, mára azonban már nem feltétlenül a húskészítmények azok, amelyek a legveszélyesebbek a szójaallergiások számára. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb felhívása szerint a kenőzsiradékok és az olajok jelentik a nagyobb veszélyt. Gyakran azonban még a mai napig nem jelölik megfelelően ezeken a termékeken, hogy szóját tartalmazhat, sőt, a szakemberek szerint nem ritka a termékhamisítás, ami egyébként is megdöbbentő. A dietetikusok felhívása szerint előfordul ugyanis, hogy drága, különleges olajként (például szőlőmagolaj, mákolaj) adnak el szója vagy földimogyoró olajat! Ez pedig komoly tüneteket okozhat a szójára allergiások számára. Akik egyébként számolhatnak azzal, hogy szennyeződésként más egyéb termékben is megjelenik az allergén: az olajos magvakban, aszalt és kandírozott gyümölcsökben is.