Középen nagyon könnyen bontott az ellenfél

2024.06.16. 15:23

Bolla Bendegúz szerint az döntött, hogy nem helyezték nyomás alá a svájciakat

A vártnál jóval gyengébb első félidő után a másodikban szerkezetet váltott, lényegesen jobban futballozott a magyar válogatott a svájciak elleni nyitómeccsen az Európa-bajnokságon, azonban kétgólos hátrányát nem tudta ledolgozni. A zárás előtt a helvétek bevitték a harmadik találatot, 3-1-re nyertek az első csoportmeccsen, Kölnben.

Horog László

Bolla Bendegúz a labdával a svájciak elleni mérkőzésen

Fotó: MLSZ/Thaly Zoltán

A hangulat pazar volt az 1. FC Köln stadionjában, a lefújás után érthetően a riválisok voltak boldogabbak, számukra is fontos volt a jó nyitány a kontinensviadalon. A nyugatiak Duah góljával szereztek vezetést a 12. percben, amit a félidő zárása előtti pillanatokban Aebischer kettőre növelt. Fordulás után Varga Barnabás fejjel szépített, hiába támadtak a mieink, a zárás előtt a csereként beálló Embolo beköszönt, ezzel kialakítva a 3-1-es végeredményt.

– Nem voltunk elég erősek az első játékrészben, a rivális már a meccs elején betalált, nyilván egy gól soha nem jön jókor. Ráadásul mi a legrosszabbkor kaptuk a másodikat, az első félidő végén. A félidőben rendeztük a sorokat, a második játékrész kimondottan jól nézett ki, az adhat magabiztosságot a folytatásra, az első negyvenöt percet gyorsan el kell felejteni. Még nincs semmi veszve, két meccsünk van, ki lehet vívni a továbbjutást, csak előre nézünk – közölte a mieink gólszerzője, az FTC gólerős támadója, Varga Barnabás.

Aztán érkezett a mixed zónába az élete első Európa-bajnoki mérkőzésén – három éve, 2021-ben kerettag volt, de pályára nem lépett – szereplő, fehérvári születésű és pályafutását a koronázóvárosban kezdő Bolla Bendegúz. A korábbi világversenyekkel ellentétben ezúttal a szervezők két pódiumot állítottak fel, ahova a buszhoz igyekvő labdarúgók adott esetben megállnak és faggathatják őket a tollforgatók.

– Nem helyeztük őket nyomás alá, középen nagyon könnyen tudtak bontani bennünket. Negyvenöt percen át semmit nem sikerült megvalósítunk abból, amit elterveztünk. Nyilván a nyitómeccsen elszenvedett vereség után senki nem boldog, csalódottak vagyunk, tanulnunk kell a hibákból. Mentünk előre, mindent elkövettünk az egyenlítésért, sajnos nem jött össze. Ilyenkor benne van a hiba, Willi Orbán a végén felfejelte a labdát a levegőbe, a tizenhatosunkon belül, ebből kaptuk a harmadik gólt. Ilyen hiba benne van a futballban, nem ezen múlt. Pozitívnak kell maradnunk, tanulni a hibákból és megpróbálni javítani a következő meccsen, a németek ellen. A sorsolásunk nem túl kedvező, nehéz csoportba kerültünk, de ezt nem mi választottuk.Láttuk a németeket az első meccsen, a skótok ellen, nagyon erős csapatuk van, természetesen minden megteszünk ellenük. Az összetartás, küzdeni akarás mindig jellemző volt ránk, nincs ez másként ezúttal sem. Őszintének kell lennünk, azok is vagyunk egymással. Svájc erős válogatottal rendelkezik, jól játszottak, egy félidőnyi előnyt adtunk nekik, éltek a lehetőséggel. Annak természetesen nagyon örültem, amikor a szövetségi kapitány jelezte, a szünetben beállok, próbáltam lendületet vinni a játékunkba, segíteni a támadásokat, ami az erősségem. Ez sikerült a szépítő gólunknál, voltak a későbbiekben is lehetőségeink, jöttek beadások a szélről, azonban hiányzott a pontosság az utolsó passzoknál. Ki kell elemeznünk a vereséget, a házigazdák ellen is rendkívül nehéz meccs vár ránk. Fejlődnünk kell a taktikai elemek végrehajtásában és az összpontosításban, a megszerzett labdákkal jobban kell gazdálkodnunk. Ez csak az első meccs volt, még nincs vége semminek.

A La Spezia védekező középpályása, Nagy Adam szerint ezúttal nem sikerült jól eltalálniuk a védekezés és támadás arányát, főként az első játékrészben.

– Sajnos a vereséggel megnehezítettük a kilátásokat, e lehetőségeinket a továbbjutást illetően. Az erőnk az utóbbi időszakban abban rejlett, hogy erősek, egységesek voltunk, mindig megleptük valamivel az ellenfelet. Meggyőződésem, nem lesz ez másként a későbbiekben sem. A korábbi összecsapásokon jól éreztük, mikor kell támadnunk, majd visszazárnunk, ezúttal ezt nem sikerült megfelelő arányban megvalósítanunk. Tudtuk, a rivális milyen játékkal jelentkezik, mit próbál majd ránk erőltetni, sajnos az elő játékrészben nem tudtunk mit kezdeni a letámadásukkal, nem voltunk képesek megnehezíteni az életüket. Elkerülhető hibákat vétettünk védekezésben, amit nem írok az izgalom számlájára. Willi hibáját sem. Az még rosszabbá teszi a képet, hogy a lefújás előtt kaptunk a harmadik gólt. Csapattársam nagy csatákban edződött a Bundesligában és a nemezközi porondon, támadtunk az egyenlítésért, a végjátékban kaptunk egy szerencsétlen gólt, ami el is döntötte a mérkőzést. Ha akad egyéni hiba, lehet, a selejtezős mérkőzéseken nem bünteti meg az ellenfél, azonban itt már a legjobb európai csapatok találkoznak. Az első, kapott gól előtt eltolódtunk, két passzal már ott voltak a kapunk előterében, a második találatuk előtt adódott lehetőségünk, de nem szabadítottunk fel, ezeket a rontásokat itt már azonnal megbüntetik. Kis passzokkal próbálunk futballozni, ezzel nincs is gond, de ha hibázunk, azonnal nehéz helyzetbe kerülünk. Fizikálisan felkészülten érkeztünk az Eb-re, most a legfontosabb, hogy fejben, mentálisan frissek és élesek legyünk a németek ellen. Le kell ülnünk, meg kell beszélnünk, mi nem ment az első találkozón, amit feltétlenül ki kell javítanunk. Három éve is vereséggel kezdtük a tornát a portugálok ellen, aztán a döntetlenre végeztünk a világbajnok franciákkal, majd hat percre voltunk a továbbjutástól a németek ellen, Münchenben. Bízom a csapatban.

A lipcseiek kapusa, Gulácsi Péter volt a mieink egyik legjobbja. Bár kapott három gólt, kiváló teljesítményt nyújtott, komoly bravúrokat mutatott be.

– Nagyon jó csapattal találkoztunk, a második félidőben megmutattuk, ha hátul fegyelmezettek vagyunk, nem hibázunk, kétgólos hátrányból szorossá tehetjük a derbit, visszajöttünk a meccsbe. Kis szerencsével kiegyenlíthettünk volna, a lehetőségeink megvoltak, igaz, az ellenfélnek is kontrákból. Nyílt volt a találkozó, a svájciak korábban is megszerezhették volna a harmadik találatot. Bosszantó az eredmény, pontosan tudjuk, milyen fontos lett volna pontot szerezni a továbbjutáshoz. A németek ellen kell megkaparítanunk, tisztában vagyunk azzal, mekkora kihívás előtt állunk. Azonban az már egy másik német csapat lesz, mint amelyik 5-1-re verte Skóciát. Ami biztos, nekünk jobb teljesítményt kell nyújtanunk a szombatinál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában