A németek ellen már a régi válogatott volt a pályán

2024.06.23. 11:00

Borsányi István: Nem elég csak a mezt kivinni a pályára...

Két mérkőzés után két vereséggel áll, mégis harcban áll a továbbjutásért a magyar labdarúgó-válogatott a németországi Európa-bajnokságon. A Skócia elleni sorsdöntő mérkőzés előtt Borsányi Istvánnal, a Videoton UEFA-kupa döntőig menetelő csapatának játékosával beszélgettünk.

Szabó Róbert

Borsányi István szerint a válogatott képessége megvan ahhoz, hogy szépen zárja az Európa-bajnokságot

Fotó: Dunaújváros FC / Facebook

Borsányi István, a Videoton legendás, UEFA-kupa döntőig menetelő csapatának tagja az elmúlt évben az NB III-ban szereplő Dunaújváros FC edzőjeként dolgozott. A futballista úgy érezte, nem jól sáfárkodott a válogatott az elmúlt időszak sikerességével.

– Az írek elleni mérkőzésen is, úgy mint a svájciak ellen mintha lezserkedtünk volna. Azt hittük, hogy elég ha kivisszük a mezt, mert úgyis lesz valami. Ez pedig nem jó felfogás – kezdte gondolatait Borsányi István. Hozzátette, a németek ellen már a régi válogatottat látta a pályán, azt amelyik a selejtezőn odatette magát és ha kellett, akkor csúszott, mászott a sikerért. 

Az egykori kiváló játékos arról is kifejtette véleményét, ha a labdarúgásban fordul a szerencse, akkor onnantól minden nüanszokon fog múlni.

– Ha Fiola térdéről felfele pattan, és szerencsénk van akkor kapufa, kimegy a labda és marad a 0-0. Ha ez a sorozat megfordul akkor nagyon nehéz visszaállítani. Nekünk is voltak helyzeteink a németek ellen, Varga Barnabás amit kihagyott azt általában befejeli, most nem sikerült, nem lett 1-1, hanem 0-2 – folyatta gondolatait Borsányi. Kiemelte, az első gólnál nem volt szerencsénk, mert azt a játékvezetőt kaptuk meg, amelyik ezt a helyzetet továbbengedi

Az egykori játékos arról is beszélt, a mieinknek nem a németeket kellett volna megverniük ahhoz, hogy továbbjussanak, azonban kis szerencsével alakulhatott volna máshogy is a mérkőzés. A házigazda nagyon erős, Toni Kroos visszahívásával nagyot húzott Julian Nagelsmann, és akár a végső sikerre is esélyesek lehetnek. Bár úgy érzi, hogy a skótokat legyőzhetjük, nem a saját kezünkben van a sorsunk. 

– Ez nem így működik, hogy egy kicsit lezserkedek, aztán meg komolyan veszem. Ha nem veszem végig komolyan, akkor elveszi amit addig adott. A futball sajnos ilyen. Ha egy sanszot kihagytál, akkor utána ezt nagyon nehéz visszahozni, sőt talán nem is tudod visszahozni. Lesz másik sanszod, de az egy másik történet. Ennek ellenére a kóstokat meg lehet verni, egy szép búcsúval, egy győzelemmel még szebbé tehetjük ezt az Eb-t, de a továbbjutással kapcsolatban a sorsunk nem a saját kezünkben van – folytatta gondolatait.

Borsányi István úgy gondolja, ha a szurkolók látják, hogy a válogatott mindent megtesz, mindent megpróbál csak jobb az ellenfél – mert olyan van –, akkor nincs miről beszélni.

– Ha vannak felróható hibák, vagy nem megfelelő a hozzáállás, vagy bármi olyasmi ami nem pályára, nem nemzeti csapatba való akkor lehet hiányérzete a szurkolónak. Azonban ha mindent megtesznek, mint ahogy általában azt láttam is a Rossi csapaton, hogy felmentünk a pályára és megalkuvást nem tűrően kétszer megverjük a szerbeket itt is ott is, akkor ott nincs gond, mert az öltöző egységes, ott mindenki a sikert akarja. Ha ehhez az úthoz visszatalálunk akkor igenis lehetséges eredmény a győzelem, és a továbbjutás is, de ebből a szempontból nem a mi kezünkben van a sorsunk – jelentette ki az egykori játékos.

A skótokról úgy vélekedett, visszaállnak, védekeznek, gyors középpályásaik vannak, a második hullámban felérnek és be tudják fejezni a támadásokat.

– Ha hagyjuk, hogy megszerezzék tőlünk a labdát, és végigvigyék a pályán és befejezzék a támadásaikat, akkor lehet bajunk. Ha kihúzzuk ezt a méregfogat és befejezzük a támadásokat akkor lehet ellenük keresnivalónk, mert nem sebezhetetlenek ők. A labdaszerzések utáni átmenetekbe azonban nagyon jók, a kérdés az lesz, hogy tudjuk a támadásaikat levédekezni – jelentette ki Borsányi. Hozzátette, lesz mit taktikailag átbeszélni Marco Rossiéknak a mérkőzés előtt, az biztos.

Az edző zárásként arról beszélt, hogy a csapat képességeivel nincs probléma, jól össze van válogatva a keret, azonban az a fontos, hogy az edző eltalálja kiket kell a pályára küldenie.

– Rossinak nagyon jól kell döntenie, azokat az embereket kell pályára küldenie, akik a legjobb teljesítményt tudják kihozni magukból aznap és képesek arra, hogy megverjék a skótokat. Ha Sallai, Szoboszlai és Varga jó napot fognak ki, biztos vagyok benne hogy mindent megtesznek, a fontos, hogy be tudják fejezni a helyzeteket – zárta gondolatait Borsányi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában