A Fehérvár csapatkapitánya nem foglalkozik a múlt történéseivel

2024.06.18. 10:45

Fiola Attila jobb játékot remél a házigazdák ellen

A svájciak ellen 3-1-es vereséggel nyitott a magyar futballválogatott a németországi Európa-bajnokságon. A Fehérvár FC futballistája, Fiola Attila szerint még semmi nem dőlt el, bízik a jobb folytatásban. Szerdán 18 órakor újabb kihívás következik, a házigazdák ellen.

Horog László

Fiola Attila (fehérben) a svájciak gyűrűjében a kölni stadionban

Fotó: MLSZ/Thaly Zoltán

Nem kerültünk könnyű kvartettbe. A skótokat soha nem szabad félvállról venni, a németek 2014-ben világbajnoki címet szereztek, a svájciak a legutóbbi, részben magyar rendezésű, 2021-es Európa-bajnokságon meneteltek szépen, a negyeddöntőben búcsúztak. Ahogy a magyar válogatott, a helvétek célja is egyértelműen a csoportból való továbbjutás a németországi kontinensviadalon, amihez közelebb is kerültek a mieink elleni győzelemmel. Persze, még nem dőlt el semmi, nemzeti együttesünk szerdán a vendéglátó németekkel, vasárnap pedig a skótokkal találkozik az utolsó csoportmeccsen. Ott dőlnek el a nyitott kérdések.

A Dél-Koreában gólkirályi címig jutó támadó, Ádám Martin bő tíz percet kapott ezúttal a bizonyításra. A korábbi összecsapásokon Varga Barnabást váltotta a végjátékban, azonban ezúttal a szövetségi kapitány úgy döntött, mindketten rohamoznak, sőt, pályán maradt a szintén a támadójátékban erős Szoboszlai Dominik és Sallai Roland is.

– Nyerni szerettünk volna, sajnos nem sikerült a svájciak ellen – mondta Ádám Martin. – Elfogadtam a kapitány döntését, miszerint a kiváló formában levő Varga Barnabás kezd, én pedig próbálok bizonyítani azon időszak alatt, amikor lehetőséget kapok. A szombati meccsen mindketten pályán voltunk a végjátékban – korábban a szakvezetés nem alkalmazta ezt a taktikai fegyvert –, mindketten támadtunk, én a 79. percben kaptam bizalmat, igyekeztem minden tőlem telhetőt megtenni. Úgy érzem, jól megértettük egymást. Természetesen csalódottak voltunk az eredmény miatt, minden játékosnak magába kellett néznie és elgondolkodnia, mit kellett volna másként csinálnia. Eddig csapatként voltunk sikeresek, most ugyanígy rontottuk el. Nem így terveztük a bemutatkozást, innen kell felállnunk. Nem vagyunk hozzászokva a vereségekhez, az Eb-t megelőző, utolsó előtti edzőmeccsen ugyan 2-1-re kikaptunk Dublinban, azonban előzőleg másfél éve, 2022 őszén veszítettünk. Ez természetesen benne van a futballban, kezelnünk kell a kudarcot is. A legfontosabb, hogy csak egy meccs ment le a csoportból, más kérdés, nehezebb helyzetben vagyunk, mint voltunk a torna kezdete előtt. A hangulat amúgy fantasztikus volt a svájciak ellen, a drukkereink nagyon sokat segítettek, végig ott voltak mellettünk. Átbeszéltük a dolgokat, kiértékeltük az első meccs tapasztalatait. Egyértelmű, azokat a hibákat ezúttal ki kell küszöbölnünk, amiket vétettünk, főleg az első félidőben.

Hozzátette, azon 15-20 perc alatt igyekszik bizonyítani, amit vélhetően a németek ellen is kap majd a szövetségi kapitánytól. 

– Van még két csoportmeccsünk, ezeken hat pontot lehet szerezni. Azzal tisztában vagyunk, hogy a németek ellen nem mi fogjuk többet birtokolni a labdát, de biztosra veszem, lesznek majd gólszerzési lehetőségeink. Örülök, hogy itt lehetek az Eb-n, köszönöm a szövetségi kapitány, Marco Rossi bizalmát.

A Fehérvár FC védője, a nemzeti színű mezt már 54 alkalommal magára öltő Fiola Attila is reméli, a szerdán, 18 órakor, Stuttgartban jó meccset vívnak a házigazdákkal.

– Természetesen nagyon örültem, hogy kezdőként léphettem pályára a svájciak ellen. A meccs előtt két nappal, az edzésen már voltak arra utaló jelek, hogy kezdek, de csak a pénteki tréningen vált biztossá. Tisztában voltunk az ellenfél erejével, azonban jobb eredményben bíztunk. A második félidővel nem volt gond, jól játszottunk, sokkal jobban, mint az első negyvenöt percben. Kétgólos hátrányban nem volt más lehetőségünk, mint menni előre. Varga Barnabás fejesgólja után is igyekeztünk támadni, voltak újabb lehetőségeink, de ezeket sajnos nem sikerült gólra váltanunk. Miután futottunk az eredmény után, kinyíltunk, az ellenfélnek is akadtak gólszerzési lehetőségei. A legfontosabb az, hogy azokat a helyezkedési hibákat kijavítsuk, amiket főleg a meccs elején vétettünk.

A 34 éves védő nyolc éve, a 2016-os, franciaországi Eb-n kezdőként lépett pályára az osztrákok ellen 2-0-ra megnyert nyitómeccsen, a derbit szinte végig is játszotta, az utolsó pár percben elképesztő fájdalmak közepette. Ugyanis a sógorok balhátvédje, Christian Fuchs gyakorlatilag agyonrúgta, Fiola az öltözőből már rögzítő csizmában botorkált ki, többet nem is lépett pályára a kontinensviadalon. Három éve, a 2021-es tornán is kezdett, a portugálok elleni, 3-0-ra elvesztett összecsapáson a 88. percben cserélte le Marco Rossi. A franciák elleni derbin végig a pályán volt, a csupaszív, fehérvári labdarúgó góljával végeztünk 1-1-es, bravúros döntetlenre a regnáló világbajnok ellen. A németek elleni, müncheni találkozón – amelyen hat percre voltunk a továbbjutástól – szintén 88. percet töltött a gyepszőnyegen, Nikolics Nemanja váltotta a végjátékban.

Tavaly októberben, a Litvánia elleni, idegenbeli, 2-2-es döntetlennel záruló Eb-selejtezőn szenvedett bokasérülést, hosszú kihagyás várt rá. A tavasszal tért vissza, azonban május legelején a Vidi egyik edzésén a vállára esett, kulcscsonttörést szenvedett, műtét következett. Kevesen bíztak abban, hogy az Eb-re felépül, azonban sikerült, június 8-án, az utolsó előkészületi meccsen pályára lépett Debrecenben, az Izrael elleni magabiztos, 3-0-s győzelem során, a 46. percben váltotta Lang Ádámot a jobbhátvéd posztján.

-Hét-nyolc hetet hagytam ki a tornát megelőzően, nagy öröm, hogy itt lehetek az Európa-bajnokságon, ráadásul a kapitány kezdőként számolt velem az első találkozón. Félelem nem, egészséges drukk természetesen volt bennem. Az már nem motoszkált bennem, hogy nyolc éve súlyos sérülést szenvedtem az osztrákok ellen, mint ahogy azzal sem foglalkoztam, hogy 2021-ben vezető gólt szereztem a gallok ellen. Most erre az Eb-re koncentrálok, arra, hogy a legjobbat kihozzam magamból. Mindig úgy készülök, ha pályára lépek, a maximumot nyújtsam. Figyelem a játékot az összes azon pozícióban, ahol bevethető vagyok, lehet az hátul, középen, a jobb, vagy a baloldalon. Minden meccs más, a németek ellen új összecsapás következik. A házigazdák erősek, láttuk őket a skótok ellen. A svájciak ellen nagyszerű hangulatot teremtettek a drukkerek, szurkolóink végig bíztattak bennünket, ez nem lesz másként szerdán, Stuttgartban sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában