Gazdaság

2009.04.03. 02:27

Construma - középpontban az energia-takarékosság

Budapest - Április 1-jén megnyilt a Construma építőipari szakvásár és idei kísérője, a Hungarotherm. A válság miatt rossz hangulatú két bemutató vasárnap estig látogatható.

Klecska Ernő


A kiállítás vasárnapig várja a látogatókat
Fotó: FMH

Egyszerűbb és gyorsabb lesz az építési engedélyek megszerzése az elkészült építési törvénytervezet és a kapcsolódó jogszabályok módosítása hatásaként - mondta Fegyverneky Sándor országos főépítész a Construma kiállítás megnyitóján. Hozzátette: a tartozásláncot megszakítja a biztos kéz beiktatása az építési folyamatba. E bizalmi személy, illetve szervezet fizeti ki a vállalkozókat, valamint az alvállalkozókat is. Az országos főépítész arról is beszélt, hogy az építőipart fogva tartja a válság következtében csökkenő megrendelés, valamint a bankok visszaesett hitelezési hajlandósága. Ugyanakkor az építészek és az építőiparosok felelőssége, hogy a klímaháztartás javítása miatt csökkenjen az épületek energia fogyasztása. Európában az évente felhasznált energia 40 százaléka a lakásokban, komfortra fogy el - mondta. A bemutatón valóban az energiatakarékosság és az alternatív, megújuló energia hasznosítása áll a középpontban. A falazó anyag- és ablakgyártók a fokozott hőszigetelésű termékeiket propagálják, amelyek már passszív házak építésére is alkalmasak. Ezek a házak évente nem fogyasztanak többet négyzetméterenként 15 kWh energiánál, ez másfél köbméter gáznak felel meg. Megtekinthető a passzív ház makettje is, a hozzá való gépi szellőztető berendezéssel együtt. Az épületgépészeti gyártók és forgalmazók hőszivattyúkat mutatnak be a kiállításon. Ezek között vannak olyanok, amelyek a talaj hőjét, míg mások a levegőt hasznosítják. Meglepően sok cég állít ki olyan fatüzelésű kazánt, ami a gázfűtés komfortját adja.

A Construmán Fejérből az Austro-Fa Kft., az Ekopanel Hungary Kft., a Felföldi Kft., Friedl István, a H. R. Profix Homlokzatrögzítés-technikai Kft., a Kapu-Roll Tech Kft., a Kéry Nyílászáró Kft., a Masterplast Gyártó és Kereskedelmi Kft., a Mediterrán Kert Kft., az Oil-Mix Kft., a Premier Ablakrendszerek Kft. és a Sábanorm Kft. vett részt. A Hungarothermen az FT Fémtechnika Kft., a Homor és Lányai Kft., a Jüllich Glas Holding Zrt., a Pakole Műszaki Hő- és Gáztechnikai Kft. és a Planning Trading Kft. állított ki.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!