Gazdaság

2010.07.28. 02:29

Piacképes a tudás az ELME Automatikánál

Székesfehérvár - Kicsi cég is lehet életképes. Az ELME Automatika ráadásul azt a hazai szürkeállományt kamatoztatja egyedi célgépek gyártójaként, amelyre oly büszkék vagyunk.

B. Kiss László

A magyar mérnöki tudást adják el, s habár többen is megkeresték őket, nem ügynökösködnek - mondja Kovács István, a fehérvári ELME Automatika Kft. ügyvezetője, aki maga is gépészmérnök, s 19 évvel ezelőtt alapította a társaságot. Az ELME egyedi célgépeket, szerelősorokat, tesztelőberendezéseket tervez és gyárt nagy autóipari és elektronikai cégek számára. Az általuk tervezett és elkészített automatizált berendezéseket egyaránt használják például műszerfal, ABS, biztonsági övek és elektronikai modulok gyártására. Az ELME - mint az ügyvezető fogalmaz - kulcsrakész megoldásokat szállít, ami azt jelenti: a megrendelő által nagy sorozatban előállítandó alkatrészhez - háromdimenziós tervezőprogram segítségével - a kft.-nél tervezik meg a célgépet, amelyhez aztán - a vevővel történt egyeztetés után - túlnyomórészt maguk gyártják le az alkatrészeket, és a fehérvári társaság végzi az összeszerelést is. Ennek megfelelően a 30 alkalmazott fele mérnök, másik fele középfokú végzettségű szakember. Az ELME által gyártott legolcsóbb szerszám is két-három millió forintot ér, de készítettek már 1,2 millió eurós berendezést is - tudtuk meg Kovács Istvántól. A társaság bérelt csarnokban, meglehetősen puritán körülmények között dolgozik, de már megkezdődött a saját telephely építése is az Alba Ipari Zónában. A tervezőirodákat, a 900 négyzetméteres gyártóteret és szociális blokkot magában foglaló épület 174 millió forintba kerül, amelynek ötven százalékára nyertek uniós támogatást az Új Magyarország fejlesztési terv keretében. A kivitelezés fővállalkozója szintén fehérvári székhelyű, magyar tulajdonú cég, miként magyar az ásványvíz is, amellyel az ügyvezető a vendégeit kínálja.

Tavalyelőtt 514 millió, tavaly 424 millió fort  volt az ELME Automatika Kft. árbevétele. Az idén  600 millióval kalkulálnak - mondta el Kovács István ügyvezető. A válságot kevésbé érezték meg, mert az autógyárak   a recesszió idején sem álltak le a fejlesztésekkel, s a mintadarabokat is a végleges gépeken kell legyártaniuk. A cég jelenleg kétharmad részben itthon értékesíti egyedi célgépeit,  berendezéseit,  a cél azonban  - az ügyvezető szerint - a globális beszállítói cím megszerzése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!