Bulvár-celeb

2024.07.10. 09:03

Figyelem! Visszahívtak egy sajtot a magyar boltokból, veszélyes lehet

Visszahívtak egy sajtot a magyar boltokból, mert veszélyes baktérium lehet benne.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: LADO

Az Auchan áruházlánc visszahívta az Auchan Prémium MMM! Cantal sajt egyes tételeit, miután kiderült, hogy a termékekben E. coli baktérium fordulhat elő.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el:

Termék megnevezése: Auchan Prémium MMM! Cantal közepesen hosszú ideig érlelt sajt OEM 250 g

Probléma jellege: Mikrobiológiai nem megfelelőség (E. coli)

Vonalkód : 3596710160730

Minőségmegőrzési idő : 2024.07.24

Tételazonosító : 24156104

Az érintett termék bármelyik Auchan áruházba visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit. 

Fotó: Nébih

Ezért veszélyes az E. coli

A Shigatoxin-termelő Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. 

A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő Shigatoxin-termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1–8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3–5 nap – írja honlapján a Nébih.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!