Bulvár-celeb

2024.07.09. 09:34

Fontos felfedezés: így lenne megelőzhető a hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál gyakran minden előzetes tünet nélkül jelentkezik, a betegek többségét nem tudják megmenteni.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Bár világszerte több millió ember élete végződik hirtelen szívhalállal évente, a szívproblémák jeleit azonban köztudottan nehéz észrevenni; a hirtelen szívhalál szinte bárkit fenyegethet. A közelgő szívelégtelenséggel összefüggő szívritmusok azonosítására szolgáló új módszerrel azonban értékes időt nyerhetnek a veszélyeztetettek számára.

Megelőzhető lenne a hirtelen szívhalál

A finnországi Tampere Egyetem kutatói által létrehozott új algoritmus a „detrended fluctuation analysis” (DFA2 a1) nevű különleges mérőszámot használja, amely képes észlelni a pulzusszám változásait. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a szívinfarktus akkor következik be, amikor a szív véráramlása korlátozott, ám

a hirtelen szívhalál (SCD) során a szívet rövid elektromos impulzusok terhelik túl. Bár elsősorban idősebb egyéneknél fordul elő, a megszakadt ritmusok gyakran minden előzetes tünet nélkül jelentkeznek.

A kutatócsoport egy átlagosan 8,3 éves követési időszak alatt 2794 felnőtt bevonásával végzett elemzést, melynek során megállapították, hogy a DFA2 a1 az SCD „erőteljes és független előrejelzője”. Az összefüggés akkor a legerősebb, amikor a szervezet nyugalomban van és nem folytat fizikai aktivitást.

A tanulmány legérdekesebb megállapítása, hogy a különbségek kifejezetten a nyugalomban végzett mérések során mutatkoznak. A magas kockázatú betegek szívfrekvenciájának jellemzői nyugalmi állapotban hasonlítanak az egészséges szív fizikai megterhelés közbeni jellemzőire

– mondta Teemu Pukkila, a Tamperei Egyetem fizikusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kutatócsoport statisztikai elemzési módszereket használt arra, hogy a DFAa1-mintázatokat összekapcsolja a hirtelen szívhalál eseteivel. A megközelítésben a tudósok más fontos változók, köztük az életkor és a meglévő szívbetegségek hatását is figyelembe vették.

Az algoritmus pontosabb, mint a jelenlegi módszerek

Biztató, hogy a mérőszámok leolvasása

mindössze egy percet vesz igénybe, és egy okosórával is megoldható, ami elég egyszerű érzékelővel elvégezhető. Nem kell az orvoshoz vagy a klinikára menni, 

vagy bonyolult vizsgálatokat végezni ahhoz, hogy felmérjük valakinél a hirtelen szívhalál kockázatát.

A viselhető eszközökben található gyorsulásmérők könnyen különbséget tudnak tenni a fizikai aktivitás és a nyugalmi állapotok között, és adott esetben elvégezhetik a mérést is – írják a kutatók a JACC: Clinical Electrophysiology című folyóiratban közzétett tanulmányukban - amit az Origo tett közzé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!