Bulvár-celeb

7 órája

Újabb kutya került a magyar nemzeti kutyafajták közé

A sinka kevésbé ismert, de nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik.

MW

Fotó: Országh Béla/likeBalaton

A sinka a tizedik magyar kutyafajta a magyar agár, a puli, a pumi, a mudi, a kuvasz, a komondor, az erdélyi kopó és a rövid- és drótszőrű vizslák után. A HUKOSZ közösségi oldalán megosztott posztban azt írják: ez egy mérföldkő a "pásztorok által tenyésztett, kiváló karakterképességű kutyafajták útján". 

A sinka szó a hortobágyi tájnyelvben simát jelent, ez utal testhez simuló szőrzetére. Színe legtöbbször fekete, de lehet barna, fehér, ordas vagy tigriscsíkos is. Fülei felállóak, hegyesek.

A sinka nem egy népszerű városi kutya. Gyakran az ország eldugottabb szegleteiben bukkanhatunk rá, hiszen máig főként a pásztorok kezén van. Vérbeli munkakutya, aki rendkívül sok energiával rendelkezik. Éppen ezért nem való tipikus házi kedvencnek, aki a kanapén ül és napi kétszer megy sétálni - írja az enkutyam.hu.

A HUKOSZ Facebook-oldalán megosztott bejegyzése alatt ugyanakkor sokan aggódnak, hogy ezzel túltenyésztik majd ezt a fajtát és éppen az értékei vesznek el, több hozzászóló megjegyzi, hogy ez a fajta nem való másra, csak munkára és olyan helyre, ahol foglalkoznak vele.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!