Közel-keleti konfliktus

2 órája

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint sokkoló az izraeli pénzügyminiszter gázai éhínséggel kapcsolatos kijelentése – frissül

Az izraeli–palesztin háború 308. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépületek romjai a Gázai övezet középső részén fekvő al-Magazi menekülttáborban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Cikkünk frissül

Sokkolónak nevezte az ENSZ emberi jogi főbiztosa az izraeli pénzügyminiszter gázai éhínséggel kapcsolatos kijelentését

Sokkolónak nevezte az ENSZ emberi jogi főbiztosa az izraeli pénzügyminiszter azon hét eleji kijelentését, amelyben Becalel Szmotrics azt mondta, 

nem fogja hagyni a világ, hogy halálra éheztessünk kétmillió embert, pedig ez talán indokolt lenne erkölcsileg azért, hogy elérjük a túszok szabadon bocsátását.

Volker Türk emberi jogi főbiztos reagálását a hivatali szóvivője, Jeremy Laurence ismertette a sajtóval. Elmondta, hogy 

a főbiztos a legnagyobb határozottsággal utasítja vissza ezt a gyűlöletkeltő, ártatlan civilek elleni kijelentést,

", hozzátéve, hogy 

a civilek halálra éheztetésének háborús eszközként való felhasználása háborús bűncselekmény, és egy ilyen nyilvános kijelentés azzal a kockázattal jár, hogy egyéb borzalmas bűntettek elkövetésére sarkall embereket.

A szóvivő ezután kiemelte, hogy "

az ilyen kijelentésekkel szemben legalább a kijelentést tevő országában vizsgálatot kell indítani főleg akkor, ha egy közszereplő mond ilyet.

Szmotrics kijelentését – amely egy, a Gázai övezet jövőjéről szóló tanácskozáson hangzott el – azóta több ország, köztük Izrael szövetségesének számító országok – képviselői is elítélték.

Ez történt csütörtökön:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában