Határokon át

2024.06.08. 18:00

A Kalákáról szóló dokumentumfilm a zenekar és az összmagyarság kapcsolatát mutatja be

Az idén már 55 éves zenekarról készült egy nagyszabású dokumentumfilm. A Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig című film kulisszáiba a rendezőnő és a zenekar tagjai vezetik be a nézőket.

MW

A Kaláka együttes tagjai, Gryllus Dániel, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos és Becze Gábor előadóművészek

Forrás: MTI

Fotó: Cseke Csilla

A Svenk legfrissebb adásának egyik részében ezúttal a Kaláka együttesre terelődik a szó, ugyanis jövő héten a Magyar Mozgóképfesztiválon, június 14-én mutatják be a zenekarról szóló dokumentumfilmet. A Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig című film kulisszáiba a rendezőnő és a zenekar tagjai vezetnek be – olvasható a Magyar Nemzet ajánlójában.

A Kaláka igazi hungarikum, elévülhetetlen érdemei vannak a magyar irodalom és nyelv népszerűsítésében, amit az Amerikában nevelkedett rendezőnő, Pigniczky Réka példája is jól mutat, aki az idén már 55 éves zenekarról forgatott nagyszabású dokumentumfilmet. 

A rendező Gellér-Varga Zsuzsannával közösen írta a forgatókönyvet, akit gyerekként szintén megbabonázott az együttes. Pigniczky Réka korábban úgy nyilatkozott, szerinte a film többek között a Kaláka és az összmagyarság kapcsolatáról szól.

A szórványmagyarságnak, a magyar diaszpórának, a külföldön élő magyaroknak is nagyon fontos a Kaláka, és ezt sokan nem is tudják Magyarországon

– hangsúlyozta a rendező.

Mint maga az együttes, a film is nehezen sorolható be egy műfajba: egyszerre zenés dokumentumfilm, road movie és portréfilm a Kaláka egykori és mostani tagjairól

A Svenk teljes adását szombaton 23.30-kor láthatják a Hír TV műsorán, az ismétlés vasárnap reggel 7.30-kor lesz.

A cikk IDE KATTINTVA folytatódik!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában