Trianoni egyetemek

2024.06.03. 22:06

Kedden mutatják be Belénessy Csaba utolsó produceri munkáját

A három részes dokumentumfilm sorozat a Duna TV-n lesz látható.

MW

Belénessy Csaba, a Rádiós Korrektúra és Kamera Korrektúra díjak alapítója a Boscolo Budapest szállodában tartott díjátadó ünnepségen 2016. december 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Belénessy Csaba idén februárban hunyt el 74 évesen. A komoly életművet maga mögött hagyó médiaszemélyiséget a Mediaworks Hungary Zrt. és a Dunántúli Napló saját halottjának tekinti - írta a Magyar Nemzet.

Belénessy Csaba utolsó produceri munkája, a Trianoni egyetemek című dokumentumfilm sorozat első része kedden délelőtt 10 óra 15 perckor a Duna TV-n kerül majd adásba.

A három részből álló filmsorozat első részének címe: 

Menekülő alma mater.

 Ez a film bemutatja a pozsonyi egyetem küzdelmét, amit a pozsonyi veszélyeztetett lét, a Budapestre menekülés és az új székhely, Pécs kiválasztása jelentett. A film bemutatja a pécsi elhelyezés körülményeit, a folyamatban részt vevő szereplők bemutatásával.

A második rész címe: 

Selmeci szellem.

 Ez a rész a selmecbányai egyetem menekülését, az anyaországba való átköltözés eseményeit és körülményeit mutatja be. A hősies küzdelmet és viaskodást a megmaradásért. Foglalkozik a film a nyugat-magyarországi felkeléssel és a számunkra kedvezően végződő, az 1921-es soproni népszavazást eredményező eseményekkel, melyekben szintén döntő szerepük volt a Selmecbányáról Sopronba került főiskolásoknak.

A harmadik, egyben utolsó rész címe: 

Száműzött egyetem.

 Magyarország számára a vesztes első világháború és az azt követő katonai események tragikus következményekkel járt. Ezért 1920-ban menekülni kellett a szülővárosából a Kolozsvári Magyar Tudományegyetemnek is. A film az anyaországba átköltözés körülményeit mutatja be. Az egyetem végül Szegeden talált új otthonra.

Az eredeti cikket ITT olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában