Bűvös kocka

4 órája

50 éves a Rubik-kocka: emlékérmét bocsát ki az MNB a neves évfordulóra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 éves a Rubik-kocka megnevezéssel 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki július 13-án, a játékot megálmodó és megalkotó ifj. Rubik Ernő 80. születésnapján.

MW

A Rubik-kockát ma a legnagyobb, legsikeresebb magyar találmányok között tartják számon

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Dzsagadis Nv

Az emlékérme fókuszában a világszerte népszerű térbeli logikai játék áll, bemutatva a találmány működési alapelvét. Az emlékérmét Szilos András fémműves formatervező iparművész tervezte – áll az MNB MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Az emlékérme előoldalán a Rubik-kocka ábrázolása látható, amelynek színeit különböző felületi struktúrák érzékeltetik. Az előlapon találhatók továbbá az emlékérmék kötelező alaki kellékei.

Az emlékérme előoldala
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Az emlékérme hátoldalán a Rubik-kocka belső szerkezetének ábrázolása látható, alatta a hátlap bal alsó és jobb alsó oldalához igazítva a „RUBIK-KOCKA” felirat. Az ábrázolás jobb oldali részébe illesztve a Rubik-kocka felhasználási jogaival rendelkező Spin Master Toys UK Limited jubileumi Rubik-kocka logójának magyar változata szerepel. Az alsó csúcsban Szilos András mesterjegye látható.

Az emlékérem hátoldala
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A különleges, hatszögletű emlékérme 89 százalék réz, 5 százalék alumínium, 5 százalék cink és 1 százalék ón ötvözetéből, úgynevezett Nordic gold ötvözetből készült, súlya 20 gramm. Az emlékérméből 20 ezer darab készíthető, különleges, úgynevezett proof-like technológiával.

Mint írják, az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében 

az „50 éves a Rubik-kocka” színesfém emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg a kibocsátást követő első munkanaptól, július 15-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Ifjabb Rubik Ernő 1974 tavaszán fejlesztette ki a háromdimenziós mechanikus logikai játékot, amelyet eredetileg bűvös kocka néven szabadalmaztatott 1977. december 31-én. A térbeli mozgás szemléltetésére is kiválóan alkalmas tanulási segédeszközben az alkotó hamar felismerte az izgalmas játék lehetőségét, ami egyszerre egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi.

A találmány lényege abban van, hogy a nagy kockát alkotó 27 elem, szétszedés, tehát a nagy kocka megbontása nélkül hozható új helyzetbe, aminek eléréséhez, egyetlen homológ művelet: a nagy kocka bármelyik lapját alkotó kilenc kis kockának elforgatása szükséges

– olvasható szabadalmi leírásában.

A térbeli logikai játék 1980-as átkeresztelését követően, Rubik-kocka néven meghódította a világot. 1982. június 5-én szervezték meg az első Rubik-kocka-világbajnokságot, amelyet 2003 óta kétévente rendeznek meg.

A Rubik-kockát ma a legnagyobb, legsikeresebb magyar találmányok között tartják számon, az eddig a világon eladott darabszáma meghaladja az 500 milliót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában