Erőszakos cselekmény

4 órája

Késes támadást ért egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében.

MW

Illusztráció/ Az elkövetőnek többször is volt dolga a rendőrséggel erőszakos cselekmények miatt

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alexey Lysenko

Az elkövetőt előállították – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon.

A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.

A BFM hírtévének szintén a rendőrségtől származó értesülése szerint a feltételezett elkövető egy negyvenéves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született. A magát katolikusnak mondó férfi 2006-ban 22 évesen kapta meg a francia állampolgárságot, azt követően többször is volt dolga a rendőrséggel erőszakos cselekmények miatt, s 2018-ban késsel elkövetett gyilkosság miatt indult ellene eljárás, de kóros elmeállapota miatt nem volt büntethető, pszichiátriai kezelés alá került, de hajléktalanként az utcán élt.

A hatóságok nem kezelik terrortámadásként a támadást.

A támadás alig két héttel a párizsi olimpiai játékok kezdete előtt történt, amelyek biztosításában mintegy 18 ezer katona vesz majd részt 45 ezer csendőr mellett.

„Gondolataink a ma este a Gare de l'Est pályaudvaron megsebesült katonával vannak, aki az Őrszem terrorelhárító hadműveletben teljesített szolgálatot” – írta Sébastien Lecornu védelmi miniszter az X közösségi oldalon. „Támogatás és hála a fegyveres erőinknek, amelyek minden eddiginél nagyobb mértékben vesznek részt a franciák biztonságának szavatolásában” – tette hozzá.

Az Őrszem hadművelet a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015. januárjában elkövetett iszlamista merényletet követően indították a francia hatóságok. Azóta a felfegyverzett katonák járőrözése a fővárosban megszokott jelenség, a párizsiak mindennapjainak részévé vált.

Utoljára 2017 februárjában ért Párizsban támadás terrorelhárító katonát. Akkor egy egyiptomi állampolgár bozótvágó késsel támadt a Louvre múzeum bejáratánál az épületben járőröző katonákra, egyiküket könnyebben megsebesítette, aki viszont öt lövést adott le rá. A késelő a támadás közben azt kiabálta: „Allahu akbar” (Allah a leghatalmasabb). Az elkövetőt terrortámadás miatt 2021-ben harminc év börtönbüntetésre ítélték.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában