Müpa

2 órája

Hankó Balázs: Magyarország az értékvállalás szigete

Magyarország az értékvállalás szigete - hangsúlyozta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Kulturális Diplomáciai Értekezleten hétfőn.

MW

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (b), Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára (k) és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a Kulturális Diplomáciai Értekezleten a Müpában 2024. augusztus 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Feladatunk ma is az, hogy elmondjuk, bemutassuk gondolkodásunkat, értékeinket, értékvállalásunkat, a célunk pedig nem lehet más, mint hogy szigetből szigetcsoport, szigetcsoportból pedig kontinens legyen - mondta köszöntő beszédében Hankó Balázs. 

Kiemelte: 

a veszélyek korát éljük, célunk és küldetésünk az értékközlés, az értékteremtés, valamint kiállás a normalitás mellett. 

Ebben a környezetben mindennél jobban kell hinnünk abban, hogy az értékeket képviselő kultúrának fontos szerepe van - hangsúlyozta. 

A magyar kulturális diplomácia célja, hogy a világ új kihívásaira adekvát válaszokat adó, hagyományaiból építkező, önismeretében és önérzetében egyre erősödő sikeres Magyarország és magyarság képét közvetítse a külvilág felé

 - emlékeztetett a miniszer. Közösen valljuk, hogy magyarnak lenni büszkeség, kiváltság és küldetés - tette hozzá. 

Mint mondta, a külföldi magyar intézetek és minden magyar kulturális diplomata feladata a klebelsbergi kultúrkiválósági koncepció jegyében a magyar kultúra, oktatás és tudomány kimagasló teljesítményének nemzetközi megismertetése. A tudatos, értékorientált, országimázs építés, hiszen van mire, van kikre büszkéknek lennünk - fogalmazott. 

Emlékeztetett:

 két Nobel-díjasunk, kiváló egyetemeink, múzeumaink, projektjeink vannak és országunkat a megújuló magyar kulturális élet jellemzi. 

A kultúra fellegvárai vagyunk - hangsúlyozta Hankó Balázs. Feladatunk, hogy mindezt bemutassuk - fűzte hozzá. A magyar kulturális diplomácia sikerességéhez elengedhetetlen a megfelelő hátország, de a kultúra képviselői mögött ott áll a teljes magyar kultúra és intézményrendszere, az egyetemek, a kutatási hálózat. 

Emlékeztetett: 

Magyarország uniós soros elnöksége nemzetközi láthatóságot biztosít ahhoz, hogy értékálló, értékőrző, értékteremtő üzeneteinket megfogalmazzuk. 

"A magyar kulturális diplomácia missziója, hogy e kihívásokkal teli világban gazdag örökségünket, stabilitást adó nemzeti hagyományainkat, mint varázsszert segítségül hívva képviselje és közvetítse a béke, az érték és így az élet kultúráját a nemzetek közösségében. Ez a mi örökségünk, ez a mi feladatunk" - hangsúlyozta. 

Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: 

egy ezeréves nemzet tagjaiként az örökségünk az, amelyről pontosan tudjuk, hogy a jelenünket ráépíthetjük, és erre büszkék lehetünk. 

Hozzátette: ha ismerjük az örökségünk, azt, hogy a múltban mi és hogyan formálta a nemzetünket, akkor ezt mások számára is megismerhetővé tehetjük. 

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója beszédében emlékeztetett, hogy 

a Müpa jövőre ünnepli fennállásának 20. évét. 

Az intézmény a magyar előadóművészet minden ágának otthont ad, élen jár az új produkciók létrehozásában, és világviszonylatban is meghatározó szerepet tölt be - hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában