Bulvár-celeb

2 órája

Rengetegen halnak meg a rekordmeleg nyár miatt

Elkészült az elemzés: a hőség több mint 47 ezer ember halálát okozta Európában Az áldozatok többsége idős nő.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: VladisChern

Európában a rekordmeleg 2023-as év folyamán több mint 47 ezer ember vesztette életét a magas hőmérséklet következtében – becslik a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) kutatói a Nature Medicine hasábjain közölt tanulmányukban. A kutatók hozzáteszik, hogy a jelen évszázad folyamán az európai társadalmak fokozatosan egyre ellenállóbbá váltak a hőség negatív hatásaival szemben, és ezek nélkül a társadalmi szintű alkalmazkodó folyamatok nélkül a tavalyi év hősége még 80%-kal több áldozatot szedett volna.

A tanulmány ugyanazt a módszertant alkalmazta, mint a tavalyi évben szintén a Nature Medicine-ben publikált, a 2022-es nyár áldozatait számba vevő közlemény. A tavalyelőtti nyár még a tavalyinál is pusztítóbb volt: a tudósok 60 ezer áldozattal kalkuláltak, így az elmúlt tíz évből a 2022-es évben estek legtöbben áldozatul a forróságnak. 

A kutatók mindkét tanulmányban a 2015-2019 közötti időszak hőmérsékleti és halálozási adatait gyűjtötték össze 35 európai ország 823 régiójából, és epidemiológiai modellek segítségével becsülték meg ezen adatok alapján a vizsgált év hőséggel összefüggésbe hozható halálozási számait.

A 2022-es nyárral ellentétben, amelyet tartós extrém hőség jellemzett a nyári szezon középső, július közepétől augusztus közepéig tartó szakaszában, a 2023-as főszezon nem tűnt ki semmiféle jelentősebb hőmérsékleti anomáliával.

 Ezzel szemben tavaly két rövid, de extrém forró időszak köszöntött Európára július közepén és augusztus végén, és ezek okozták a teljes becsült halálozás több mint 57%-át.

Egyedül e két hőhullám alatt 27 ezernél is többen haltak meg a hőséggel összefüggésbe hozható okok miatt Európa-szerte.

A legtöbb áldozat dél-európai volt

A kutatók becslése szerint a 35 európai országban a teljes 2023-as év folyamán 47 690, hőséggel összefüggő haláleset történt. Értelemszerűen a halálozások zöme, 47 312 eset az év meleg periódusára, a május 29-e és október 1-je közötti időszakra esett. Szintén nem meglepő, hogy a hőséggel összefüggő halálozási ráták a dél-európai országokban mutattak kiemelkedő értéket: a millió lakosra eső hőség okozta halálesetek száma Görögországban 393-nak, Bulgáriában 229-nek, Olaszországban 209-nek, Spanyolországban 175-nek, Cipruson 167-nek, Portugáliában pedig 136-nak adódott.

A korábbi kutatásokkal egybecsengő módon az áldozatok inkább a nők és az idősebbek közül kerültek ki.

A teljes népességre történő korrekció után a hővel összefüggő halálozás 55%-kal magasabb volt a nőknél, mint a férfiaknál, és 768%-kal magasabb a 80 évnél idősebb korosztályban a 65-79 évesekhez viszonyítva.

A teljes cikket ide kattintva lehet elolvasni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!