Programok

1 órája

Megkezdődött a Budapest Central European Fashion Week a fővárosban

Kezdetét vette hétfőn a Budapest Central European Fashion Week (BCEFW), amelyen divatbemutatók, kerekasztal-beszélgetések, workshopok és stúdiólátogatások, valamint a Fashion Hub program is várja a közönséget szeptember 1-ig a fővárosban.

MW

Kerényi Virág kollekciójának bemutatója a XIII. Budapest Central European Fashion Week második napján a Szépművészeti Múzeumban 2024. január 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A BCEFW részeként augusztus 31. és szeptember 1. között hazai és régiós márkák vonultatják fel legújabb SS25 kollekcióit a Millenáris G épületében. Az eseményen megismerkedhet a közönség 24, többek között szerb, marokkói, szlovén, lengyel, szlovák, bosznia-hercegovinai, valamint ukrán tervezők munkáival. A kifutón felbukkannak a jól ismert lokális márkák kollekciói is, a catwalk show-k és BCEFW Showcase bemutatók keretein belül bemutatkoznak New Generation és Young Talents kategóriák fiatal tehetségei is. 

A hétvégi programot színesíti a saját szervezésű bemutatók és prezentációk, jelentős hazai márkák és a nemzetközi színtéren is elismert tervezők főszereplésével. 

A Magyar Divat & Desig Ügynökség (MDDÜ) közleménye szerint a BCEFW egyik legfontosabb célkitűzése, hogy hídként a nemzetközi divatszíntér szereplőit is összekösse, ennek jegyében régiós kollaborációk jönnek létre a szezonban. Az előremutató szakmai együttműködésekben hosszabb távon csereprogramok valósulhatnak meg Közép-Európa divateseményeivel és intézményeivel. A Slovakian Fashion Councillal, a Ljubljana Fashion Weekkel és a Belgrad Fashion Weekkel kötött megállapodások részeként kollektív bemutatókon mutatkozhatnak be a régió márkái. 

A 2025-ös tavaszi-nyári szezonban négy hazai és egy regionális tervezővel debütál a BCEFW legújabb kategóriája, a Conscious by BCEFW: a Catwalk tervezői közül a NANUSHKA és BORBALA, a BCEFW Showcase kategóriából MARKO FEHER (BA), míg a prezentáló márkák sorából a SLANGSLANG és a PRINTA képviseltetik magukat a tudatos gyakorlatokra ösztönző szekcióban. 

A budapesti rendezvényre idén is nemzetközi divatszcéna képviselői érkeznek: az ELLE Poland és ELLE Ukraine szerkesztői, a Vogue Italia és Vogue Adria, valamint a 10 Magazine US újságírói is jelen lesznek. 

A hétvégi programokra nemzetközi influencerek is ellátogatnak, Gili Biegun és Shay Zanco először érkeznek a divathétre.

 Ismert street style fotósok is helyet foglalnak a közönség soraiban, Despi Naka mellett Pat Domingo-val a Fashion Hub egyes programjain találkozhatnak az érdeklődők. A nemzetközi véleményvezérek mellett több szakmai szereplők, showroom és multibrand store tulajdonosok is ellátogatnak a BCEFW-re. 

A Millenáris Nemzeti Táncszínházban a Fashion Hub kötetlen, élvezetes és minden korosztálynak érdekes formában prezentálja a divat- és kreatívipar aktuális trendjeit, kérdéseit, különös tekintettel a digitális tervezésre, divatfotográfiára, sminktechnikákra, valamint a nemzetközi karrierlehetőségekre. 

Hétfőtől a BCEFW teljes ideje alatt Budapest különböző pontjain, illetve egy vármegyeszékhelyen több mint 35 eseményből álló, színes side event sorozat, köztük kerekasztal-beszélgetések, workshopok és stúdiólátogatások várják az érdeklődőket. Az eligazodást a nyomtatott Fashion Map térkép segíti. 

A legtöbb side event és Fashion Hub program ingyenes, egyes események azonban előzetes regisztrációhoz és részvételi díjhoz kötöttek, a részletek a BCEFW honlapján és a szervező partnerek online platformjain érhetők el. 

Idézi a tájékoztató Jakab Zsófiát, a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztost, az MDDÜ vezérigazgatóját, aki azt mondta: az MDDÜ "idén még tudatosabb gyakorlatra ösztönzi partnereit és a márkákat, ennek részeként két új kezdeményezés került bevezetésre: a Conscious by BCEFW, amely a fenntarthatóbb gyakorlatokat támogatja a tervezők körében, és a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel és a Millenárissal kötött együttműködésünk, amely fontos üzenetet közvetít a lakosság számára a környezettudatosság terén."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában