Fellobbant a láng

3 órája

Így vonult be a magyar paralimpiai csapat a párizsi paralimpia megnyitóján

Az augusztus 11-én véget ért olimpia után 17 nappal szerdán elkezdődött és jövő vasárnapig tart a paralimpia Párizsban.

MW

A magyar csapat tagjai a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok megnyitó ünnepségén 2024. augusztus 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A paralimpia – amelynek először ad otthont a francia főváros – a fogyatékkal élő emberek számára rendezett legismertebb nemzetközi sportverseny, amely az olimpiai játékok mintájára jött létre (a siketlimpia és az értelmi fogyatékosok speciális olimpiája nem tartozik a paralimpiához.)

Chilly Gonzales kanadai zongorista-énekes előadása a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok megnyitóünnepségén 2024. augusztus 28-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A párizsi lesz a XVII. paralimpia. A seregszemlén közel 180 ország 4400 sportolója verseng majd 22 sportágban – atlétikában, asztaliteniszben, bocciában, cselgáncsban, csörgőlabdában, erőemelésben, evezésben, íjászatban, kajak-kenuban, kerékpárban, ötfős fociban (látássérültek labdarúgása), lovassportban, kerekesszékes kosárlabdában, kerekesszékes rögbiben, kerekesszékes teniszben, kerekesszékes vívásban, sportlövészetben, tekvondóban, tollaslabdában, triatlonban, úszásban és ülőröplabdában.

A különböző sérültségi kategóriák miatt 549 számban tartanak majd eredményhirdetést.

A magyar színeket 39 versenyző képviseli, a csapat létszáma nagyobb, mint három éve, Tokióban.

A 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok megnyitóünnepsége a párizsi Champs-Elysées-n 2024. augusztus 28-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A szerda esti megnyitón, amelyet az ötkarikás játékokhoz hasonlóan formabontóan nem stadionban, hanem a Concorde téren és a híres párizsi sugárúton, a Champs-Elysées-n rendeztek, a magyar küldöttség a 66. volt a felvonulók sorában.

A zászlót az ötödik paralimpiáján szereplő, tokiói bajnok úszó, Illés Fanni és az íjász Gáspár Tamás vitte.

Az első párizsi paralimpiát az államfő, Emmanuel Macron nyitotta meg. A lángot – amely az olimpiához hasonlóan a Tuileriák kertjében, egy magasba emelkedő hőlégballonon lobog majd a következő tizenegy napban – a három és fél órás ceremónia csúcspontjaként öt parasportoló, Charles-Antoine Kouakou, Nantenin Keita, Fabien Lamirault, Alexis Hanquinquant és Elodie Lorandi gyújtotta meg.

A magyar paralimpiai csapat bevonulásáról az M4 Sport Facebook-oldalán látható videó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában