Záróünnepség

2 órája

Véget ért a paralimpia, a magyar versenyzők 15 érmet szereztek

Vasárnap este kialudt a láng Párizsban, ezzel véget ért a XVII. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye.

MW

Konkoly Zsófia úszó és Kiss Péter Pál kajakozó (középen) viszi a magyar zászlót a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok záróünnepségén a Stade de France-ban 2024. szeptember 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A múlt szerdán kezdődött viadalon a menekültek csapatával együtt rekordot jelentő 168 küldöttség mintegy 4400 versenyzője – köztük semlegesként 88 orosz és nyolc fehérorosz – küzdött 22 sportágban. A magyar színeket 39 sportoló képviselte, akik 13 sportágban, 68 számban voltak érdekeltek. A piros-fehér-zöld küldöttség öt arannyal, hat ezüsttel és négy bronzzal az éremtáblázat 26. helyén zárt.

A Stade de France-ban telt ház előtt rendezték meg az esőáztatta záróünnepséget, amelynek a „Párizs egy buli” címet adták a házigazdák, s többek között a 76 éves Jean-Michel Jarre, az elektronikus zene francia úttörője is szerephez jutott benne.

Jean-Michel Jarre francia zenész, zeneszerző fellépése a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok záróünnepségén a Stade de France-ban 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás:  MTI

Miközben a sportolók már a kezdetektől a küzdőtéren ültek, a francia himnusz elhangzása és a zászlófelvonás után megérkeztek az arénába a résztvevő nemzetek zászlói, köztük a magyar, amelyet az egyformán aranyérmes úszó Konkoly Zsófia és kajakos Kiss Péter Pál hozott be. Előbbi két győzelmet aratott és egy második helyet gyűjtött a francia fővárosban, ezzel a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett.

Egy történelmi nyár örök emléke

Tony Estanguet, a Párizs 2024 szervezőbizottság elnöke – akit hatalmas üdvrivalgás fogadott, a közönség pedig egy ideig a nevét skandálta – beszédében azt mondta: a sportolók részesei voltak a paralimpiai forradalomnak, megmutatták, hogy néz ki egy befogadó világ, s innen már nincs visszaút.

Ennek a történelmi nyárnak az emléke örökké velünk marad

– fogalmazott az olimpiára is utalva.

Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság vezetője kiemelte: a mostani paralimpia a küldöttségek és a nők számát, valamint a tv-közvetítést tekintve is rekordokat döntött, viszonyítási alapot teremtve a jövőre.

Köszönet a szervezőknek, a francia embereknek! Ez volt minden idők leglátványosabb paralimpiája

– jelentette ki a publikum legnagyobb örömére, majd bezárta a játékokat.

A házigazdák köszönetet mondtak a többezer önkéntesnek, akik energiájukkal, elkötelezettségükkel és humorukkal nagyban hozzájárultak az olimpia és paralimpia sikeres lebonyolításához.

Karen Bass, a 2028-as olimpiát rendező Los Angeles polgármestere (b) a paralimpiai zászló átadásán a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok záróünnepségén a Stade de France-ban 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás:  MTI

A paralimpiai himnusz elhangzása után levonták a paralimpiai zászlót, amelyet Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere – Parsons közreműködésével – átadott Karen Bassnek, a 2028-ban házigazda Los Angeles elsőszámú vezetőjének. A kaliforniai metropolisz ötperces kisfilmmel mutatkozott be.

Ezt követően a Tuileriák kertjéből, ahol egy magasba emelkedő hőlégballonon lobogott az elmúlt napokban, egy kis mécsesben megérkezett a láng a stadionba. Francia paralimpikonok stafétája után a bocciában bajnok Aurélie Aubert fújta el a lángot, amely ezzel egyidőben a hőlégballonon is kialudt, s így véget ért a párizsi paralimpia.

Az olimpiai láng hatalmas, léggömöt mintázó üstje a 2024-es párizsi nyári paralimpia záróünnepségén 
Fotó: Aurelien Morissard / Forrás: MTI/AP

Miután kialudt a láng, hatalmas buli vette kezdetét, az egyedülálló műsort 24 DJ, köztük a 76 éves Jean-Michel Jarre, az elektronikus zene francia úttörője szolgáltatta. A szervezők ezzel köszöntötték a paralimpikonokat, egyben megköszönték nekik, hogy az elmúlt 11 versenynapon mindent megtettek a sikerért és átlépték a határaikat. A küzdőtér egy hatalmas táncparketté, a Stade de France pedig a fényjátékkal Franciaország legnagyobb diszkójává alakult át.

Párizs ezzel a felejthetetlen bulival köszönt el a sportos nyártól, amelyen előbb olimpiát, majd – első alkalommal – paralimpiát rendezett.

Tűzijáték a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok záróünnepségén a Stade de France-ban
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás:  MTI

A vasárnapi ceremónia tűzijátékkal zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában