cukorbetegség vagy laktózintolerancia

2018.04.10. 15:00

Árulkodó testszagok – Betegség tünetei is lehetnek!

Buszon, vonaton, liftben vagy akár az irodában is kellemetlen, ha valakiből testszag árad, netán kellemetlen a lehelete. Mindezt általában az ápolatlansággal kötjük össze, pedig nem feltétlenül erről van szó.

FMH

A gyümölcsillatú lehelet a ketoacidózis jele lehet

Forrás: shutterstock

A szokásosnál erősebb test-, illetve a test működésével öszszefüggésbe hozható egyéb szagok több esetben figyelmeztetők. A gyümölcsös illatú lehelet egyfajta cukorbetegség, a ketoacidózis (DKA) jele lehet – ilyenkor a testben lecsökken az inzulin szintje, a vércukoré pedig megemelkedik. A DKA tünetei nagyon komolyak is lehetnek, például súlyos hányás és gyakori vizelés, ami miatt a test veszélyes mértékben kiszáradhat. Emellett a szokásos cukorbetegség-tünetek, mint szédülés, émelygés, homályos látás és hirtelen fogyás is jellemezhetik. Ha tehát magunkon, vagy valaki máson azt érezzük, hogy a lehelete gyümölcsszagú, irány az orvos, és lehetőleg minél hamarabb!

A gyümölcsillatú lehelet a ketoacidózis jele lehet
Forrás: shutterstock

A kellemetlen, szűnni nem akaró lábszag lábgombára is utalhat – különösen akkor, ha kiszáradt, hámló bőrrel, kivörösödéssel és vízhólyagokkal is párosul. Nem szabad kezeletlenül hagyni, mert a lábujjak között elvékonyíthatja és felpuhíthatja a bőrt, ezáltal a gombásodás miatt elszaporodott baktériumok a szervezet más részeibe is eljuthatnak.

Amikor a szervezetünk nem termel elegendő laktáz nevű enzimet, akkor nem tudjuk megemészteni a laktózt, vagyis a tejtermékekben lévő tejcukrot. A laktóz egyből a vastagbélbe kerül a véráram helyett, ahol az ottani baktériumflórának köszönhetően megerjed, és igen erős és kellemetlen szagúvá teszi a székletet, valamint fokozott gázképződést is okozhat. A laktózérzékenység ráadásul viszonylag gyakori. Ha azt vesszük észre, hogy tejtermékek fogyasztása után puffadunk, fáj a hasunk és a szokásosnál erősebb szagút ürítünk, forduljunk orvoshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában