a napszemüveg rendkívül hasznos

2019.07.29. 15:30

A kontaktlencse kényelmes, de nyáron óvatosan!

Gyakran esik a választás a kontaktlencsére, mert kényelmesebb, praktikusabb viselet és szabadabb a sportolás is benne. Ám nyáron nem árt odafigyelni néhány fontos dologra, ha kontaktlencsét viselnek.

Borsányi Bea

Nyáron még fontosabb a lencsék ápolása Fotó: Shutterstock

A legtöbb lencse megfelelő UV-A és UV-B elleni védelmet nyújt a szemnek, de csupán a szem azon részének, amelyet lefed. A szabadon maradó rész védelme érdekében ajánlott a napszemüveg viselése.

A meleg száraz idő, és a légkondicionálók használata fokozza a könnyfilm párolgását, így jobban szárad a szem. A lágy kontaktlencsék a nedvességtartalmukat a könnyből pótolják, emiatt a szem tovább szárad. Száraz szem esetén a kontaktlencse minden pislogásnál panaszt okozhat. Ilyen esetekben érdemes műkönnykészítményeket használni.

Nyáron még fontosabb a lencsék ápolása Fotó: Shutterstock

A tengervíz magas sótartalma miatt nem érintkezhet a kontaktlencsével. A sós víz elvonja a vizet a lencséből, a só pedig lerakódik a lencsére, eltömve a finom pórusokat. A tönkrement lencse nem engedi az alatta lévő szaruhártyát „lélegezni”, a rárakódott só pedig karcolhatja a szaruhártya felszínét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában