A cicákat izgatja

2020.06.07. 11:00

Álmatlanság ellen is jó a macskagyökér

A macskagyökér penetráns illata mámorító hatással van a macskákra, szívesen dörgölőznek hozzá, vagy fogyasztják el a gyökerét. Innen ered a neve.

Majer Tamás

A macskagyökér árnyas erdőkben, rétek lápos részein él

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A macskagyökér (Valeriana) egyik illékony olaja, a nepectalone váltja ki a cicák euforikus reakcióját. Semmi pánik, a hatása hamar, úgy nagyjából egy órán belül elillan, s nincs káros hatással a házi kedvencekre, sőt egy „adag” után átmenetileg immunissá is lesznek a macskagyökér hatására a cicák.

Hatóanyagai, a különböző illóolajok, alkaloidák, szerves savak, cukrok, keményítő és csersav összességében nyugtató hatásúak – az ember számára. Főleg a gyökerét érdemes felhasználni, abban vannak jelen ugyanis a legkoncentráltabban a jótékony vegyületek. Íze kellemetlen, ízesíteni érdemes.

A macskagyökér természetes nyugtató, álmatlanság ellen is jó, szellemi túlterheltség esetén is hasznos. A belőle készült tea enyhén izzasztó illetve vizelethajtó hatású. Ideg- és szívnyugtató hatása is ismert, de gyomorgörcsnél és fejfájás esetén is ajánlatos.

A macskagyökér árnyas erdőkben, rétek lápos részein él
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A macskagyökér árnyas erdőkben, rétek lápos részein található meg jellemzően. Évelő növény. Szára erős és magas, párosan összetett levelei lándzsásak, durván fogazottak. A virágzat erősen elágazó. A virágai színe fehér vagy pirosas. Bár a növény nyáron virágzik, a jótékony hatású gyökér és gyökértörzs gyűjtését már tavasszal el lehet kezdeni.

Már az ókori görögök körében is kedvelt volt, ők emésztést serkentő és fájdalomcsillapító hatást tulajdonítottak a macskagyökérnek. A 17. században köhögéscsillapításra és sebesülések gyógyítására használták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában