Frissen Fejérből

2021.12.24. 10:00

Ünnepek idején is figyeljünk oda a mértékre!

A fokozott evés-ivás évről évre téma az év végi ünnepek környékén. A karácsony és a szilveszter olyan időszak, amikor a megszokottnál többet járunk vendégségbe, vagy fogadunk rokonokat, barátokat. Magyar ember esetében pedig a trakta ilyenkor nem maradhat el.

Borsányi Bea

Nehéz ellenállni a finomabbnál finomabb karácsonyi fogásoknak, de legyenek óvatosak a mennyiségekkel!

Forrás: Shutterstock

Trakta, azaz bőkezű vendéglátás. Traktálni pedig annyit tesz, mint sűrűn kínálgatni, szinte noszogatni a vendéget, vegyen még egy szelet húst, egyen még a süteményből, vagy igyon még egy pohárkával az egészségünkre! Nálunk pedig, jó magyar szokás szerint, nem illik a kínálást visszautasítani. Az ebéd vagy vacsora végére aztán sokszor a rosszullét határára kerül az ember és ezerszer is megbánja, hogy olyan sokat evett, vagy ivott. Ennek ellenére karácsony másnapján és harmadnapján ugyanúgy belakmározunk a töltött káposztából, a halászléből, meg a bejgliből – hogy csak a legklasszikusabb asztalra kerülő fogásokat említsük. 

– Ha egyfolytában eszünk, a gyomrunknak nincs ideje kiürülni, állandóan terheljük – kezdte mondandóját Mészárosné Jaskó Erzsébet, dietetikus, majd így folytatta: – Az ünnepi étkezések általában nem az egészséges fogásokról szólnak, ám nem árt tudni, hogy ha megemeljük az elfogyasztott zsír vagy fehérje mennyiségét, az lassítja a gyomor ürülését, ezeknek a megemésztéséhez ugyanis több időre és nagyobb mennyiségű emésztőenzim elválasztására van szüksége a szervezetnek. 

Az elfogyasztott ételek mennyisége ilyenkor, ünnepek tájékán különösképpen azoknak a gyomrát terheli meg, akik amúgy nem esznek sokat, vagy éppen rendszertelenül étkeznek az év többi napján. Nekik még jobban figyelniük kellene arra, hogy ne essenek túlzásba, ne egyék túl magukat, ugyanis a szervezetük nincs hozzászokva, hogy sok emésztőenzimet kell elválasztania, ezért még nehezebben birkózik meg a sok étellel. 

A gyomrot nem lehet előre felkészíteni arra, hogy nagyobb megterhelés éri majd. A szakember szerint egy egészséges ember mindenfajta ételt megehet, de a mennyiségi korlátokat be kell tartani, és hasznos, ha szünetet is iktatunk két étkezés közé. A süteményt például ne rögtön a főfogás után együk meg, hanem egy-két órával később. Ha pedig még egy kicsit mozgunk is – például elmegyünk sétálni –, az kifejezetten jót tesz az emésztésnek, mert a mozgás segít az elfogyasztott nagy mennyiségű kalória egy részének az eltüntetésében. Legvégső esetben be lehet venni valamilyen vény nélkül kapható emésztéskönnyítő szert, amelyek valójában emésztőenzimeket tartalmaznak és ezért hatékonyan segítenek. 

Ami az italfogyasztást illeti, tudjuk, hogy az alkoholnak, kis mértékben fogyasztva jótékony hatása van az emésztésre. Nem véletlenül szokták ajánlani, hogy zsírosabb ételeket tartalmazó étkezés után érdemes meginni 1-2 deciliter vörösbort, netán 3-4 cent pálinkát. Az étkezés előtti aperitifekkel viszont nem árt óvatosnak lenni! Az alkohol felszívódása már a gyomorban megkezdődik, de a teljes mennyiség felszívódása a vékonybél felső szakaszában megy végbe. Ha tehát a gyomorban van valamilyen tartalom, például zsírosabb étel, az lassítja a felszívódást, így az alkohol nem egyszerre kerül a keringésbe, onnan pedig az agyba, ahol különböző hatásokat vált ki, amelyektől „becsiccsentve” érzi magát az ember. 

Ha egy kellemes beszélgetés közben jobban fogy az alkohol, érdemes mellé szénsavmentes üdítőt, gyümölcslevet vagy vizet is fogyasztani. Az alkohol ugyanis blokkolja a vesében a víz visszaszívását, így a szervezet több folyadékot veszít, mint normális esetben, ami azzal is jár, hogy sűrűbben járunk a toalettre. Ugyanakkor a folyadékkal nagy mennyiségű elektrolit is távozik a szervezetből. Többek között ez is oka a másnaposság kialakulásának. Ha alkoholfogyasztás közben hidratálunk, vagyis megfelelő mennyiségű egyéb folyadékot is fogyasztunk, csökkenthetjük a macskajaj esélyét. 

A dietetikus azt is elmondta, tapasztalatok szerint az ünnepek után mindig megnő azoknak a száma, akik valamilyen epeproblémával kerülnek orvoshoz. Többeknél ilyenkor derül ki például, hogy volt már nyugvó epekövük, ami a túlzott evés következtében bemozdult és gyulladást okozott. Aki pedig tudja magáról, hogy emésztési problémái vannak, különösen figyeljen oda, hogy ne essen túlzásokba az étkezés terén, és készüljön előre, ha mégis „tüzet kell oltani”! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában